Szegedi Arcok

Párizs 2024 – olimpiai kisokos: Szeged büszkeségei az ötkarikás játékokon, mutatjuk, kikért fogunk szurkolni a következő hetekben

Visszaszámlálás megkezdődött, kevesebb, mint egy hét múlva, július 26-án, pénteken a hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a XXXIII. nyári olimpia a szerelem fővárosában, Párizsban. A világ legnagyobb sporteseményén 21 sportág 180 magyar sportolója (93 férfi és 87 nő) vesz részt, -tudatta a Magyar Olimpiai Bizottság-, akiknek mind-mind nagyon szurkolunk. Különösen szétvet bennünket a büszkeség, mert Szegedről is népes számmal érdemelték ki sportolóink a részvételt az ötkarikás játékokon, így izgalmas egy időszak elé nézünk az elkövetkezendő hetekben. Kisokosunkban összeszedtük nektek a szegedi indulókat, akikért le fogjuk rágni a körmünket izgalmunkban a televíziók előtt.

A 2024-es párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, azonban már július 24-én elkezdődik a labdarúgás és a rögbi mérkőzéseivel. A nyitóünnepségre július 26-án kerül sor, ám nem a hagyományos módon: a sportolók a Szajna egy 6 kilométer hosszú szakaszán fognak végighaladni hajókkal, és nem egy stadionban vonulnak fel. Az ünnepségre mintegy 600 ezer embert várnak, írta az Eurosport.

A LOGÓ ÉS A KABALA

A 2019 végén bemutatott Párizs 2024 logónak három fő motívuma, ezáltal három jelentése is van.

  • Az első elem az aranyérem, a győzelem örök jele.
  • Emellett az olimpiai láng is kivehető a logóban, a láng, ami a sporton keresztül egyesíti az embereket.
  • Végül egy emberi arc látható, ami a másik két elem kombinációjának eredménye. Marianne-nak hívják, ő képviseli Franciaországot, és az egyenlőség és a testvériség eszméit testesíti meg.

Nem hiányoznak az 1924-es olimpiára való utalások sem: a betűtípusban az Art Deco stílusát használták, amely ahhoz a korszakhoz kötődik. Az olimpiák történetében először fordul elő, hogy az olimpiai és a paralimpiai játékokon ugyanazt a logót használják. Változni csak az fog, ami a címer alatt van, azaz az olimpiai karikák helyett a paralimpiai logó, az agito lesz látható.

Fotó: eurosport.hu

A kabala a francia szellemiséget és történelmet testesíti meg: a “Frígeknek” nevezett alakokat füles frígiai sapkáról mintázták – a köztársaság és a szabadság szimbólumaként a nagy francia forradalom idején terjedt el a vörös jakobinus sapka. A két piros ruhás alak szeme trikolorkokárdát formáz.

Fotó: eurosport.hu

SZEGEDI BÜSZKESÉGEINK

Izgalmas időszak elé nézünk az biztos, hiszen irtó nagy büszkeségünkre, Szegedről is számos sportolónk képviseli országunkat, városunkat az ötkarikás játékokon. Mutatjuk is, kikről van szó!

SZEGEDI ÚSZÓINK IS VÍZBE UGRANAK AZ ÖTKARIKÁS JÁTÉKOKON

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) kihirdetett kerete szerint a párizsi olimpián résztvevő 23 fős válogatott csapatért izgulhatunk. Büszkeségünkre több szegedi versenyzőnek is szurkolhatunk:

  • a Legszegedibb Sportoló díjas Pádár Nikinek, a HAÁSZ SZUE ifjú reménységének, -versenyszám: 200 m gyors, 4×100 m gyors, 4×200 m gyors-,
  • a szegedi születésű Fábián Bettinek, a Ferencvárosi TC versenyzőjének, -versenyszám: 10 km nyíltvízi úszás-,
  • és a hódmezővásárhelyi Ugrai Pannának, a Hód Úszó SE bajnokának is, -versenyszám: 4×100 m gyors, 4×200 m gyors.

A KAJAK-KENU OLIMPIAI CSAPATBAN IS TÖBB SZEGEDI KAPOTT HELYET

Kopasz Bálint, szegedi születésű kajakosunk mellett, Kiss Ágnesnek, Nagy Biankának, Kuli Istvánnak és Nádas Bencének, az MVM Szegedi VE versenyzőinek is szurkolhatunk.

  • Kopasz Bálint (Győri Vízisport Egyesület) versenyszámai: K-1 1000 m, K-2 500 m,
  • Kiss Ágnes, versenyszám: C-2 500 m, C-1 200 m,
  • Nagy Bianka, versenyszám: C-2 500 m,
  • Kuli István, versenyszám: K-4 500 m,
  • Nádas Bence, versenyszám: K-2 500 m, K-4 500 m.

ÖKÖLVÍVÁSBAN A VÁSÁRHELYEN ÉLŐ AKILOV FILIP MÉRETTETI MEG MAGÁT

Ökölvívásban is lesz kiért szurkolnunk, a Vásárhelyen élő Akilov Pylyp, a Fight Club Vásárhely SE versenyzője képviselheti Magyarországot az ökölvívó tornán.

A PICK SZEGED NYOLC JÁTÉKOSA IS OTT LESZ AZ OLIMPIÁN

Hamarosan megdobbannak a szegedi kék szívek! A párizsi olimpián ugyanis az OTP Bank – PICK Szeged nyolc játékosának is szurkolhatunk, sőt Michael Apelgren edző is szerepel majd az ötkarikás játékokon, tudatta a klub.

AZ OTP BANK – PICK SZEGED JÁTÉKOSAI AZ OLIMPIÁN

  • Bánhidi Bence (Magyarország),
  • Bodó Richárd (Magyarország),
  • Mikler Roland (Magyarország),
  • Borut Mackovsek (Szlovénia),
  • Marin Jelinic (Horvátország),
  • Mario Sostaric (Horvátország),
  • Imanol Garciandia (Spanyolország),
  • Tobias Thulin (Svédország).

A PÁRIZSI PARALIMPIÁN IS TÖBB SZEGEDI VERSENYZŐÉRT SZURKOLHATUNK

Hazánk eddig 39 indulási jogot szerzett a soron következő XVII. Paralimpiai Játékokra, amelyet 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendeznek meg a francia fővárosban, írta a Magyar Paralimpiai Bizottság. Büszkeségünkre több szegedi bajnok is megméretteti magát a világeseményen, az alábbiakban mutatjuk, kik ők.

BOLDIZSÁR DALMA, VARGA KATALIN ÉS SUBA RÓBERT IS KVÓTÁT SZERZETT A PÁRIZSI PARALIMPIÁRA

A páriszi paralimpián több szegedi versenyző is megméretteti magát: a kajak-kenusok közül a Szegedi Vízisport Egyesület bajnokainak:

  • Varga Katalinnak,
  • Boldizsár Dalmának
  • és Suba Róbertnek is szurkolhatunk az ötkarikás játékokon.

MOCSÁRI BENCE PARATRIATLONISTA IS OTT LESZ

A Nemzetközi Triatlon Szövetség tájékoztatása alapján Magyarország újabb kvótával gazdagodott a párizsi paralimpiára, ezt a PTS5-ös kategóriában a szegedi születésű Mocsári Bence, a Titán Triatlon Club többszörös magyar bajnoka szerezte meg.

KVÓTÁT SZERZETT A BIACSI IKERPÁR IS PARA-ATLÉTIKÁBAN

Biacsi Ilona 1985-ben született ikertesvérével, Biacsi Bernadettel. Már általános iskolában felfedezték sporttehetségét, így több atlétikai versenyen és diákolimpián indult testvérével. Nagyon sok kiemelkedő eredményt szerzett az évek során mind hazai, mind nemzetközi versenyeken, egy példa ezek közül a 2016-os Paralimpián 1500 m-en szerzett 2. helyezése.

Biacsi Bernadettnek testvérével óriási álmuk volt a Paralimpiára való kijutás, ami először 2012-ben sikerült is, ahol Bernadett 4. helyen végzett 1500m síkfutásban. Azóta minden Paralimpián részt vettek, kiemelkedő teljesítményekkel. Mai napig kiváló eredményeket szerez, mind hazai, mind nemzetközi versenyeken egyaránt.

MAJOR ENDRE, SZEGEDI ASZTALITENISZEZŐ IS OTT LESZ

Major Endre 1969-ben született Szegeden, egy autóbaleset következtében került kerekesszékbe. Eleinte úszott, majd 8 évvel ezelőtt felkereste Szabó Brigitta edzőt, aki azóta is segíti asztaliteniszezői karrierjét. Jelenleg S1-es sérültségi kategóriában indul a versenyeken. 2016-ban és 2021-ben is képviselte hazánkat a paralimpián. 2023-ban megynerte az Európa bajnokságot, ezzel a 2024-es párizsi Paralimpiára is kvalifikálta magát, írta a Magyar Paralimpiai Bizottság.

A párizsi olimpiai magyar csapat tagjait sportágak szerinti lebontásban lecsekkolhatod az Olimpia.hu oldalon, IDE kattintva. A Paralimpiai Játékok magyar versenyzőit IDE kattintva találod, szintén sportágak szerinti lebontásban.

Hajrá Szeged, hajrá Magyarország! Nagyon szurkolunk Nektek!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: olimpia.hu/hparalimpia.hu/eurosport.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb