Kikapcs

“A veszteségekkel a mai napig együtt kell élnünk”: emléktúrát szerveznek a Szeged elleni II. világháborús amerikai légitámadások 80. évfordulójára

Szomorú évfordulóra emlékezünk idén: 80 éve történtek ugyanis a Szeged elleni II. világháborús amerikai légitámadások. Ennek emlékére, október 6-án, vasárnap, 14 órától, a Móra Ferenc Múzeum előtti indulással, immáron második alkalommal szerveznek emléktúrát Szegeden, tudtuk meg az esemény egyik szervezőjétől, Oláh András Pál történésztől, a téma kutatójától.

SZÁMOS SZEGEDI CSALÁD, TÖBB GENERÁCIÓ ÉLETE ROPPANT ÖSSZE

A Szeged ellen végrehajtott amerikai légitámadások pusztításai tragikus elméket hordoznak mind az emberáldozatok, mind az anyagi károk tekintetében. Amellett, hogy kétséget kizáróan a támadásokat stratégiai célkitűzések mentén hajtották végre, a bombaszőnyegek több alkalommal a lakóövezetekbe csúsztak bele és egész utcasorokat taroltak le és tettek a földdel egyenlővé. A bombázások számos szegedi család, több generáció életét roppantották meg, vagy tették örökre tönkre, a veszteségekkel pedig a mai napig együtt kell élnünk, olvasható az esemény leírásában.

A „Ki gépen száll fölébe” nevű túra az események 80. évfordulójára a legfontosabb helyszíneket járja be, ezzel kíván méltó emléket állítani az amerikai légitámadásokkal okozott veszteségeknek és a hétköznapi szegedi emberek háborús áldozatának.

EZ MÁR A MÁSODIK TÚRA SZEGEDEN

Ez év áprilisában már megrendezésre került egy hasonló túra, melyet akkor is, és most is Oláh András Pál történész, levéltáros, a téma kutatója vezeti. A történésznek időközben megjelent a témával behatóan foglalkozó könyve, ami fontos támpontja lesz a programnak.

A programon a részvétel ingyenes. Bővebb infókat ITT találsz.

AZ AKKORI ESEMÉNYEKRŐL KORÁBBAN AZ ALÁBBI CIKKÜNKBEN ÍRTUNK

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb