Kikapcs

„Ki gépen száll fölébe” – emléktúrát szerveznek a Szeged elleni II. világháborús amerikai légitámadások 80. évfordulójára

Szomorú évfordulóra emlékezünk idén: 80 éve történtek ugyanis a Szeged elleni II. világháborús amerikai légitámadások. Ennek emlékére, április 21-én, vasárnap, 14 és 16 óra között az akkori események legfontosabb helyszíneit bejárva emléktúrát szerveznek városunkban, tudtuk meg az esemény egyik szervezőjétől, Oláh András Pál történésztől, a téma kutatójától. A program az Egyetemi Tavasz részét képezi.

A Szeged ellen végrehajtott amerikai légitámadások pusztításai tragikus emléket hordoznak mind az emberáldozatok, mind az anyagi károk tekintetében. Amellett, hogy kétséget kizáróan a támadásokat stratégiai célkitűzések mentén hajtották végre, a bombaszőnyegek több alkalommal a lakóövezetekbe csúsztak bele, egész utcasorokat taroltak le és tettek a földdel egyenlővé. A bombázások számos szegedi család, több generáció életét roppantották meg, vagy tették örökre tönkre.

Ez a túra az események 80. évfordulójára a legfontosabb helyszíneket járja be, ezzel kíván emléket állítani az amerikai légitámadásokkal okozott veszteségeknek és a hétköznapi szegedi emberek háborús áldozatának.

A túrát Oláh András Pál történész, levéltáros, a téma kutatója vezeti, a MAI – Monostori András Idegenvezetések szervezésében. A túra a Móra Ferenc Múzeum elől fog indulni. Bővebb infókat az eseményről ITT találsz.

AZ AKKORI ESEMÉNYEKRŐL KORÁBBAN AZ ALÁBBI CIKKÜNKBEN ÍRTUNK

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb