Közélet

Orbán Viktor: nem lesznek újabb szigorítások (frissítve)

Elindult a péntek reggel menetrend szerinti miniszterelnöki interjú a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amely azért is izgalmas, mert az elmúlt napokban elkezdtek elszabadulni a számok, ráadásul egy kicsit mindenki mást mondott: míg egy hete Gulyás Gergely egy két lépcsős, márciusi-áprilisi nyitásról beszélt, addig Áder János a minap egy májusi dátumot emlegetett. Reméljük, a ma reggeli Orbán Viktor interjú után okosabbak leszünk…

Cikkünk percről percre frissül, fülelünk és írunk!

HÚSVÉTIG MINDENKIT BEOLTHATNAK, AKI REGISZTRÁLT

Az oltási táblázat tanúsága szerint, ha a kínai vakcinával is elkezdenek oltani Magyarországon, akkor minden olyan ember, aki eddig regisztrált, húsvétig meg is kapja a vakcinát. Ez több mint kétmillió embert jelent, vagyis ha a magyar oltási tervet összevetjük az európai helyzettel, akkor május végére 3,5 millióval több embert tud beoltani Magyarország egy ugyanilyen méretű EU-tagországhoz képest – fűzte hozzá a miniszterelnök. 

Megjegyezte, hogy a vakcinabeszerzéseket továbbra is folytatni kell, hiszen a gyártók óvatosan hat hónapot mondanak az oltás védőképességéről: „Nekünk fel kell készülni arra, hogy 6–7–8 hónap után újra be kell az oltani az embereket, ezért a vakcinabeszerzéseket folytatni kell.”

ELTÖRLIK A FELSŐ KORLÁTOT A 10 MILLIÓS HITEL ÜGYÉBEN

A kormányfő arra tesz majd javaslatot, hogy ne legyen felső korlát a beígért 10 milliós KKV hitel ügyében. Orbán Viktor azt mondta, a tízmilliós hitelt csak a kisvállalkozásoknak szánják.

“EZ EGY NEHÉZ MELÓ”

Mától indul a 13. havi nyugdíj első részletének a kifizetése. Mint mondta, nehéz meló lesz az újraindítás, de a magyar gazdaság gyorsabban tér vissza a válság előtti szintre.

A KORLÁTOZÁSOK FELOLDÁSÁRÓL

Orbán Viktor szerint legfontosabb, hogy minél hamarabb annyi oltott ember legyen, hogy a korlátozásokat le lehessen zárni, és akkor a leginkább bajba került ágazatokban újraindulhat az élet. Ha már van elég beoltott ember, akkor legalább ők menjenek szabadabban a “sérült” ágazatokban. Az oltás a korlátozások feloldásának a legfontosabb eszköze.

VAKCINAÚTLEVÉL?

Orbán Viktor a védettséget igazoló okmányról azt mondta, hogy arról lesz kérdés a nemzeti konzultációban. Három csoport lesz: a beoltottak, a fertőzésen átesettek nyilvános listája, és azok nyilvántartása, akiknek van antitest a szervezetükben, de nem voltak tüneteik.

A NYITÁSRÓL KONZULTÁLNAK

Öt-hat kérdés lesz a nemzeti konzultáción, és ezt pénteken véglegesítik – mondta a kormányfő. A vakcinainfo.gov.hu oldalon lesz elérhető a konzultációs felületen – tette hozzá. Fél óránként hat embert hívnak be az oltópontokra. 7189 oltási ponton adnak be oltásokat – mondta a kormányfő.

UNIÓ, UNIÓ, UNIÓ

Orbán Viktor elmondta, hogy az EU-val nem az a probléma, hogy rossz üzleti konstrukciókat hozott volna létre, a baj az idő. A bizottság az idő tekintetében mutat gyengeséget – tette hozzá. Aki időt nyer, életet nyer. “Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi? Én nem bízok jobban a brüsszeli vizsgálatban, mint a magyar szakemberek vizsgálatában” – mondta Orbán Vikor, majd így folytatta: “Nekem nincs szükségem amerikai, vagy brüsszeli vizsgálatra a magyar helyett. Nagyon jó szakembereink vannak.”

ÍME AZ OLTÁSI TERV

Orbán Viktor az oltásokról azt mondta, hogyha a kínai vakcinával is elkezdenek oltani, akkor húsvétra közel 2,5 millió ember lesz beoltva, míg június elejére már 6 millió ember lesz beoltva. Magyarország 3,5 millióval több embert tud majd beoltani, mint másik hasonló méretű és népességű uniós ország. Folyamatosan szükséges a tárgyalások a vakcina beszerzséről – tette hozzá. Arra is fel kell készülni, hogy hat és hét hónap múlva ismét oltani kel, tehát folyamatosan szükséges a vakcinák beszerzése.

NEM LESZNEK ÚJABB SZIGORÍTÁSOK

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar számok javulása megállt, de sajnos erre nincsen igazolt válasz. A szakemberek szerint a brit mutáns megjelenése miatt romlik a helyzet – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy két görbét kell nézni: az egyik, hogy mit viselnek el az emberek, és mi várható. Újabb korlátozások nem lesznek – tette hozzá. Ha gyorsan oltunk, akkor a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást.

TARTANI KELL A SZABÁLYOKAT

A miniszterelnök egy közhellyel indított: “tartani kell a szabályokat.” Hullámokban zajlik a vírus lefolyása. 310 448 beoltott ember van, és van 380 ezer fertőzésen átesett ember, tehát közel 700 ezer védett ember van. 1860 új fertőzött volt, és 99-en haltak meg, 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb