Kikapcs

Minden, amit a szegedi Hőlégballon Európa-bajnokságról tudni akartál

Nagy nap ez a mai a magyar hőlégballonozás történetében, hiszen a mai napon a Szegedi Közlekedési Társaság, mint az esemény fővédnöke, bejelentette a Szegedi Repülőtéren tartott sajtótájékoztatón, hogy 2021-ben, szeptember 12 és 18. között városunk ad otthont a Hőlégballon Európa-bajnokságnak. A rendezvény nyilvánossá tétele nem véletlen esett erre a napsütéses csütörtökre, ugyanis 210 évvel ezelőtt (1811. június 3-án) pontosan ezen a napon repült először hőlégballon Magyarországon.

A mai eseményen részt vett Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója, Pálhegyi Zoltán, a Hőlégballon Európa Bajnokság 2021 versenyigazgató-helyettese, Konecsni János, hatszoros magyar hőlégballonbajnok, a jelenlegi címvédő és Báló Tamás, a Szegedi Közlekedési Társaság repülőtér-üzemeltető üzletágának vezetője.

A HŐLÉGBALLON PILÓTÁK KRÉMJE JELEN LESZ ŐSSZEL SZEGEDEN AZ EURÓPA – BAJNOKSÁGON

A nemzetközi versenyre (XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokság 2021) 23 ország több, mint 100 ballonja érkezik a Napfény városába. Az igazán izgalmasnak és különlegesnek ígérkező Európa-bajnokságon a szakma legjobbjai lesznek mérettetik meg magukat: a versenyen először indul örmény hőlégballon pilóta, de a résztvevők között lesz többszörös világ- és Európa-bajnok, ifjúsági világbajnok, ötszörös Európa-bajnok, női Európa-bajnok, tizenkilencszeres holland, nyolcszoros osztrák, hétszeres belga, hatszoros magyar, ötszörös angol, lett és négyszeres francia bajnok is.

EZEKBEN AZ IDŐKBEN KERÜL SOR SZLOVÉNIÁBAN A VILÁGBAJNOKSÁGRA, ÍGY FELKERÜLHETETT SZEGED IS A TÉRKÉPRE

“Évek óta készülünk erre a versenyre. A megrendezés jogát annak köszönhetően vívhatta ki városunk, hogy pont ezekben az időkben tartják majd a világbajnokságot Szlovéniában, és ezáltal Szeged is felkerülhetett a térképre. Már tavaly is sor kerülhetett volna a versenyre, de akkor a Covid miatt nem volt alkalmas az időpont, a megegyezés azonban úgy szólt, hogy 2021-ben is miénk a megrendezés joga. Most nagyon bizakodó vagyok, hogy mind a 100 csapat, amely akkreditált a bajnokságra, el is fog tudni jönni, még akkor is, ha bizonyos egészségügyi óvintézkedéseket be kell vezetnünk. Szerencsére azonban ez nem egy kontakt sport, ahol egymást kell lebirkózni, hanem ahol 100 ballon valószínű egy helyen, egy időben, de egy hatalmas területen fog elindulni. Bízom benne, hogy nemcsak az ideérkező versenyzők, hanem a városlakók is gyönyörködhetnek a ballonok szépségében egy egész héten keresztül”, mondta el Majó-Petri Zoltán a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője.

LÉTREJÖN EGY ÚGYNEVEZETT TÁMOGATÓI PROGRAM AZ IGAZI HŐLÉGBALLON – FANATIKUSOKNAK

A szervezők az idei évben kiemelt támogatói programmal kedveskednek azoknak a hőlégballon-fanatikusoknak, akik a száznál is több ballon látványánál többet szeretnének. “Ebben a támogatói körben egy olyan infokommunikációs szolgáltatást szeretnénk nyújtani a rajongóknak, hogy akkor, amikor hajnal 4:50 körül eldől, honnan indul aznap reggel a ballonok serege, akkor azt nem csak a sajtó tudósítóinak, hanem ennek a támogatói körnek is eljuttatnánk, hiszen tavaly is azt láttuk, hogy rengeteg kérdést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy ma reggel, ma este honnan indulnak a ballonok. És látva, hogy ez akár több száz, vagy ezer embert is érdekel, szeretnénk őket ilyen módon kiemelten kezelni”, számolt be a program lényegéről Majó-Petri Zoltán, ami a pontos indulási adatokon kívül a támogatók rendelkezésére bocsájtja a részletes versenyinformációkat és egy ajándék Eb-versenypólóval is kedveskedik a rajongóknak, bejutási lehetőséget kínál a paddock területére, valamint kizárólag nekik lesz lehetőségük hőlégballon sétarepülésre jegyet váltani.

“GYŐZNI JÖVÜNK, A LEHETŐ LEGJOBB EREDMÉNYT SZERETNÉNK ELÉRNI”

“Győzni jövünk, a tőlünk telhető legjobb eredményt szeretnénk elérni szeptemberben az Európa – bajnokságon. Ez egy fantasztikus élmény lesz, hiszen hátborzongató tud lenni, amikor ennyi ballonnal egy légtérben lehet az ember, és azt látja, hogy minden mozog, minden irányba, és ott vannak a közvetlen környezetemben, ha lenézek, ha oldalra vagy felfelé, akkor is, mindenhol ballon van, ez nagyon jó érzés” – mondta el Konecsni János, hatszoros magyar hőlégballonbajnok, a jelenlegi címvédő, aki elárulta kérdésünkre, hogy a versenyen a ballonok 3000 méteres magasságba is felszállhatnak. Azt is megtudtuk, ha minden a tanultaknak megfelelően, szakszerűen van előkészítve a repülés előtt, akkor nem adódhat semmi probléma odafent. Ez egy duplikált rendszer, tehát mindenből kettő van a ballonokban, így, ha bármilyen technikai probléma adódna az egyik oldalon, a másikkal még mindig biztonságosan le lehet szállni. A bajnok abba is beavatott, hogy 15 éves repülése során még egyszer sem került ilyenre sor.

HALLGASD MEG AZ ESEMÉNY NEMZETKÖZI ZSŰRIJE ELNÖKÉNEK ÉS AZ AKTUÁLIS EURÓPA BAJNOKÁNAK VIDEÓS ÜZENETÉT

John Grubbström, a XXII. FAI Hőlégballon Európa-bajnokság nemzetközi zsűrijének elnöke, valamint Stefan Zeberli, ötszörös és aktuális Európa-bajnok ugyan nem lehettek személyesen jelen a mai eseményen a Szegedi Repülőtéren, de videós üzenetüket elküldték a hőlégballonok szerelmeseinek.

NÉZD MEG A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁNKAT IS

Nyitrai Szilárd fotóriporter kollégánk megörökítette nektek a Hőlégballon Európa-bajnokság sajtótájékoztatóját is, pillants bele az eseménybe képein keresztül!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb