Kikapcs

Múzeumok Könyvtári Éjszakája a Somogyiban: városismereti sétával, több kiállítással és gyerekprogramokkal is készülnek a szombatra

2021-ben június 26-án, szombaton rendezik meg országszerte a Múzeumok Éjszakája elnevezésű nagysikerű eseményt, amelyhez a Somogyi-könyvtár ezúttal is különleges programkínálattal csatlakozik. A könyvtári programok 18 órától kezdődnek és a szervezők egészen 22 óráig várják a kikapcsolódni vágyókat.

A Somogyi-könyvtárközleménye szerint bemelegítésként – ha az időjárás is engedi – Lépten-nyomon Szegeden címmel városismereti sétára invitál a könyvtár, ahol az érdeklődők Szeged belvárosát ismerhetik meg a könyvtár ingyenes mobilapplikációjának köszönhetően. Egy éjszakára a kötészetben dolgozó munkatársak segítségével a színek még színesebbek lesznek, ugyanis a látogatók kipróbálhatják a kreatív papírfestést, valamint egyedi mintájú csomagolópapírt is készíthetnek. Kicsiket és nagyokat egyaránt játékos nyomozásra várja a Gyermekkönyvtár Kava-Róka elnevezésű programja.

TÖBB KIÁLLÍTÁS ÉS TÁRLATVEZETÉS IS LESZ

Az éjszakán tárlatvezetéssel egybekötve több kiállítás is megtekinthető, így a látogatók bepillantást nyernek a 90 éves Szabadtéri Játékok, valamint a szecesszió történetébe is. A könyvtár harmadik emeletén Szeged közlekedéstörténetében vár kalandozásra a könyvtár, valamint Sissi szépségtrükkjeiről ismerhetnek meg részleteket az érdeklődők. „A lábaik nyomán városok kelnek…” címmel, a Vasváry-gyűjtemény bemutatóján a jobb élet reményében Amerikába települő honfitársak útvonalán kalandozhatnak; a főlépcsőházban Koncz-Bisztricz Tamás természetfotóiban gyönyörködhetnek; az 1. emeleten pedig divattörténeti érdekességekkel ismerkedhetnek meg a program résztvevői. A Stefánia Fiókkönyvtár-Klub kvízjátékokkal, társasjátékokkal és képregényes ajánlókkal készül az „éjszakázóknak”.

FERENC JÓZSEF IS FELBUKKAN!

A legizgalmasabb kérdés mégis az, hogy „De hogy kerül a csizma az asztalra?” Az emlékkönyvtárban ez is kiderül, ugyanis olyan ritkaságokat mutatnak be a különleges atmoszférájú gyűjteményben, amelyek Ferenc József 1883-as szegedi látogatásához fűződnek. S ha mindez még nem lenne elég, a legbátrabbak az osztrák császár és magyar király híres szakállát is magukra ölthetik egy fénykép erejéig. A Múzeumok Könyvtári Éjszakáját csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt álló, 18. életévüket be nem töltött személyek látogathatják.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb