Gasztro

Az egyetemistákat, a határon túliakat, a visszatérőket várják Szeged vendéglátósai a nyitás után

Különböző koncepciók és jövőképek, ez jellemzi leginkább Szeged nagyobb vendéglátó helyeit, a teljesség igénye nélkül. Vannak klasszikus vendéglátó helyek, vannak akik nem csak azok, akad, ahova inkább az egyetemisták járnak, máshol nem ez a jellemző. Ahány ház, annyi várakozás. Megkérdeztünk pár helyet, mik ezek az előzetes várakozások az első nap után.

A tegnapi napon Szegeden is megnyitottak azok a helyek, ahol megoldható a tewraszon vagy kerthelyiségben történő felszolgálás. A tegnapi napon körbenéztünk, hogy néz ki a nyitás után Szeged belvárosa:

Ma arról érdeklődtünk néhány ismert vendéglátósnál, milyen tapasztalatokat szereztek május 4-én, az első korlátozásmentes napon.

Mannah Reda, a Reök Kézműves Cukrászda és a Kölcsey utcai Trója Ételbár tulajdonosa bizakodó volt: “Voltak félelmeink az újranyitás kapcsán, de a szegediek ismét megmutatták, nem akármilyen fából faragták őket. Közel telt házzal mentek a teraszaink, amiben hétfőn az időjárás is partner volt. Az asztalokat másfél méternyire tettük egymástól, a felszolgálóink maszkban és kesztyűben, folyamatos fertőtlenítés mellett dolgoztak. Nagy köszönet a szegedieknek: fegyelmezetten, szinte kivétel nélkül maszkban érkeztek, tartották a szabályokat.” – nyilatkozta a Szeged365.hu-nak a vállalkozó, aki szerint az elmúlt hetek borongós hangulata után mindannyian megérdemeltünk egy kis édes csábítást.

Nem ennyire derűlátó Bán Tamás, a Baan’s Kitchen vezetője. A forgalom csak részben jött vissza, és meglátása szerint, mivel Szeged az egyetemmel kapcsolódik össze nagyon, ezért amíg az egyetemisták nem térnek vissza, addig a korlátozás előtti forgalomra sem lehet számítani. A csillag téri egységét ugyan nem ő üzemelteti, de érdekességképpen elmondta, hogy amikor kijöttek a korlátozások, akkor az ottani munkaerejüket is elvesztették, mert az eladónak bezárt a kollégiuma, nem tudott hol lakni. Ők mindenképpen arra várnak, hogy az egyetem is újranyisson, addig csak fele forgalom várható, így kevesebb emberrel tudnak dolgozni.

Nagy Gergely, a Maláta Kézműves Sör- és Grillkert és a Napfény Műterem egyik tulajdonosa a Szeged365.hu-nak arról beszélt, hogy ők a szabályokat betartva, de barátságos megoldásokkal próbálnak alkalmazkodni a jelenlegi furcsa helyzethez. A Malátában a pulton az eladókat és a vevőket plexiüveggel választották el, és pontokat ragasztottak fel a padlóra, hogy a pultnál az emberek betartsák a 1,5 méteres távolságot. Ő nem aggódik a forgalom miatt, véleménye szerint, mivel ők nem csak vendéglátó helynek számítanak, hanem közösségi tereknek is, így az a réteg, aki a korlátozások előtt betért hozzájuk, az hamarosan visszatér. Volt olyan hétfőn, tette hozzá, aki betért a Napfény Műterembe, megivott 2 sört, pihent, beszélgetett egyet, és ment. Nagy Gergely bizakodó a jövővel kapcsolatban, sok kedves és bíztató üzenetet kaptak, várják a vendégeket.

Frank Sándor, a Fehértói Halászcsárda vezetője arról beszélt, hogy a legnehezebb feladat a személyzet feladatainak átszervezése volt. Egy példával megvilágítva, ha valaki elment a mosdóba, akkor miután kijött, egyből mentek azok, akiknek dolga a fertőtlenítés volt. Erre most volt külön feladatkör. Természetesen klasszikus pultozás sem ment, így több pultos pincér is lett. A hétfői napon még nagyon kevesen mentek el a Fehértóiba. Frank Sándor azt mondta, ők inkább a határok megnyitására várnak, mert hagyományosan sok szerb vendégük volt.

Szintén kevés vendégről számolt be Gyuris László. Ahogy a Szeged365.hu-nak elmondta, az Acapella Cukrászdát éppen ezért nem is nyitották ki, mert azt látták, az akármennyire lehetséges a nyitás, az emberek még félnek betérni az üzletekbe fogyasztani. Így csak a Kis Virág Cukrászdát nyitották ki egyelőre. A szabályokat maximálisan betartották, mind a dolgozók, mind a vásárlók. Ám nehéz dolguk nem volt, kevesen tértek be egy fagyira vagy süteményre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb