Közélet

Sajtótájékoztató élőben, a Szeged365.hu-n: június 4-től Csongrád-Csanád megyében élünk

Nézd élőben a Szeged365.hu-n a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a Csongrád Megyei Önkormányzat közös sajtótájékoztatóját Csongrád-Csanád megye névváltoztatásáról.

A sajtótájékoztatót dr. Juhász Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Gémes László, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke és dr. Miklós Péter a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója tartja.

https://www.facebook.com/szeged365/videos/1609801595845389/

Juhász Tünde kormánymegbízott úgy fogalmazott: Trianon igazságtalan békediktátuma 100 évvel ezelőtt sebet ejtett hazánkon, lelkünkben pedig olyan mély nyomot hagyott, amely talán soha nem fog begyógyulni és bár a végleges felépülés nem jöhet el, némi gyógyírt mégis jelenthet a Csongrád megyeieknek, hogy június 4-én szűkebb otthonunk immár Csongrád-Csanád megye néven lesz ismert tovább.

A kormánymegbízott ismertette, hogy az Országgyűlés Lázár János javaslatára, 2017-ben ellenszavazat nélkül vállalta, hogy módosítja a megye nevét.

Dr. Miklós Péter a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója a névváltoztatás történelmi fontosságát emelte ki.

Végül Gémes László kihangsúlyta: a Csongrád Megyei Önkormányzat mindvégig támogatta Lázár Jánost a névváltoztatásra tett javaslatában, amelyet az Országgyűlés 2019-ben elfogadott. Így 2020. június 4-től a megye, Csongrád-Csanád megye nevet viseli.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb