KözéletSmart Szeged

Már csak pár napig mehet a Floratom trutyija a szegedi Holt-Tiszába

Mészáros Lőrinc üzlettársa tisztíthatja meg a Holt-Tiszát Szegednél, már aláírták a szerződést is – írja a HVG, akik szerint csak augusztusban kezdik meg a munkát, viszont a vizet a holtágból már korábban leengedték. Szürreálisan hangzik, de igaz az állítás: június 30-ig továbbra is bele mehet a szennyezett víz.

Hétfőn ismét a “Dögtisza” néven elhíresült Holt-Tiszára figyelt az ország. Bár a hírek az elsüllyedt lovakról szóltak, kiderült, hogy van még újdonság az ügyben, nem is kevés.

A lovas eset kapcsán a Telex az ATIVIZIG-től megtudta, hogy a területet már egy hónappal ezelőtt átadták a holtág kármentesítését végző cégnek. A három lovas megsüllyedéséig semmilyen figyelmeztetést nem helyeztek ki, sem a cég, sem a vízügyi igazgatóság, a környéken élők a lapnak azt mesélték, hogy előfordultak már kisebb balesetek, szerencsére egyik sem végződött tragédiával. A tíz nappal ezelőtti eset óta több figyelmeztető táblát is kihelyeztek a területen.

A 4,5 milliárd forint kármentesítési programjának első fázisát Mészáros Lőrinc testvérének cége, a második fázisra kiírt 3 milliárd forintos közbeszerzést a közismert kormányzati bizniszmágus üzlettárásának cége, a Békés Drén Kft. nyerte.

NESZE NEKED, ZÖLD VÁROS PROGRAM: SZEGED PÖCEGÖDRE, AMELYBE 2008-IG AZ ÖNKORMÁNYZAT IS BELEENGEDTE A TRUTYIJÁT

Évtizedeken át Szeged pöcegödre volt a gyálai holtág, ipari üzemek, élelmiszer-feldolgozó, galvánüzem, és a MÁV szennye is idefolyt, ami pedig a leginkább szürreális, hogy a város csurgalékvizének egy részét is ide engedték hosszú éveken át, ezt csak 2008-ban fejezték be (tehát a papíron zöld politikát folytató Botka László már rég polgármester volt, amikor a város trutyija még vígan csordogált az ország legdurvább öko-katasztrófáját átélő dögtiszába.

A környékben élők már hosszú évek óta próbálják elérni, hogy rehabilitálják a Tisza több kilométeres holtági kanyarulatát, amelynek egyik szakasza különösen szennyeződött, egy mezőgazdasági üzem termálvízcsurgaléka pedig rózsaszínűre festette a vizet.

A szegediek az utóbbi években sokszor nekifutottak a megoldásnak, civil szervezetek ostromolták a vízügyi igazgatóságot, és a hatóságokat is, ennek során derült az is ki, hogy a termálvizet a holtágba engedő agrárcég számára a hatóságok átmenetileg engedélyezték, hogy a hivatalosan megengedett értékeknél magasabb szennyezéssel is belefolyhasson a termálvíz a büdös vízbe. Első körben végül egy támogatásból próbálták megoldani az évtizedes problémát, 2,3 milliárd forintot nyertek a projektre. Gyorsan kiderült a mintavételezések során, hogy jóval nagyobb a szennyeződés, és annak a típusa annál, hogy vízkormányzással meg lehessen oldani, így az elnyert pénzt 2019-ben átcsoportosította az ITM, és még meg is fejelték azt 2 milliárd forinttal, így egy kármentesítési program 4,5 milliárd forintjából kezdődött el a rehabilitáció.

2021 TAVASZÁN INDULT A PILOT-PROGRAM

Első körben a szennyezést mérték fel, valamint egy pilotprogramban a szennyezett iszap egy részét kiemelték, és azon kutatták meg azt a technológiát, amellyel esetleg ártalmatlanítani lehet a szennyezett iszapot.

A munka első szakaszát a Adept Environ Kft. végezte, ez a cég Mészáros Lőrinc testvérének, Mészáros Jánosnak a tulajdonában van, de elismert szakembereket bíztak meg a kutatással. A Gyálaréten élők attól tartottak kezdetben, hogy a kikotort szennyezett iszapot a lakóövezet közelében helyezik majd el, végül mostanra kiderült, hogy az iszap egy jelentős részét elszállítják majd.

A PROJEKT SÍNEN VAN, DE MÉG MINDIG FOLYIK A SZENNYVÍZ…

A projekt tehát sínen van, de az erősen szennyezett Feketevízbe, ami a kilenc kilométeres holtág egyik szakasza, és éppen a kármentesítésre vár, még mindig belefolyik a parthoz közeli agrárüzem termálvize.

A cég, amely tavasszal gazdát cserélt, továbbra is engedéllyel folyatja a termálvizet, de egy korábbi fórumon úgy tájékoztatták a lakókat, hogy a bevezetés a projekt kezdetével megszűnik.

A HVG megkereste az ATIVIZIG-et, és az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, hogy mikor állítják le a szennyező forrást, válaszukból kiderült, hogy a hónap végéig van hivatalosan engedélye a Flóratom Kft.-nek, június 30-al meg kell szüntetniük a termálvíz beengedését a holtágba.

A kármentesítés valójában most kezdődik, egy hónapja ennek a fázisnak a kivitelezőjét is megtalálták, az erre a munkára kiírt közbeszerzést a Békés Drén Kft. nyerte el. A cég évtizedek óta dolgozik együtt Mészáros Lőrinc cégeivel, együtt kapták meg korábban Békés megye szennyvízberuházásait, de az ivóvízminőség-javító programot is együtt végezhették ott.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb