Mindenmás

Szelfizés a vonaton, zsaroló emailek – egyre több veszélyes kihívás és csalás terjed a neten

Három gyerek égett meg, amikor megrázta őket az áram egy vonat tetején szelfizés közben, a fiatalok életéért jelenleg a Bethesda Gyermekkórház intenzív osztályán küzdenek – olvasható a Tények oldalán, míg korábban arról szóltak a hírek, hogy Gyulafehérváron a borbándi pályaudvarra riasztották a mentőket, miután egy 15 éves fiút ért ugyanezen okokból áramütés. Sőt, ez még nem minden, hiszen a Csongrád-Csanád megyei rendőrség kedden arról posztolt, hogy ismét megnövekedett a zsaroló emailek száma, ami miatt például áprilisban öngyilkosságot követett el egy Szeged környéki településen élő férfi.

Három fiatal szelfit akart csinálni egy vonat tetején, ami – mint nem sokkal később kiderült – borzasztó ötletnek bizonyult, a magasfeszültség miatt ugyanis súlyosan megégett a testük. A történetről a Bethesda kórház számolt be a Facebook oldalán. Mint írták: „Jelenleg is három olyan, súlyosan égett fiatal életéért, gyógyulásáért küzdünk az égésintenzív osztályunkon, akik vonattetőre másztak szelfizni (vagy épp a fent lévő társukat menteni), vagy egyszerűen kipróbálni, milyen érzés fent lenni. Soha nem szabadna átélni, amit ők és a gyógyítóik ebben a percben is átélnek”.

NEM EGYEDÜLI ESETRŐL VAN SZÓ

Mint kiderült, nem egyedüli esetről van szó, hiszen áprilisban két tinédzser is balesetet szenvedett. Ők is szelfizni másztak fel a vagon tetejére, egyikük később a kórházban meghalt. A múlt héten is volt egy eset Gyulafehérváron, a Blikk szerint ugyanis pénteken egy tizenéves fiú mászott fel a tehervagon tetejére, hogy szelfit készítsen, de óvatlan volt, túl közel került a felső vezetékhez, ami az életébe került.

Fontos megjegyezni, hogy a vasúti felsővezetékben 25 ezer volt nagyfeszültség van, így már a közlében is megcsaphat bennünket az áram.

TERJEDNEK A ZSAROLÓ LEVELEK IS

„Sajnos, rossz hírem van számodra. Néhány hónappal ezelőtt sikerült teljes hozzáférést szereznem az összes eszközödhöz, melyekkel az internetet szoktad böngészni. Ezt követően folyamatosan figyelemmel kísértem minden internetes tevékenységedet…” – így kezdődnek azok a zsaroló emailek, amelyek a napokban újra szedik az áldozataikat. A Csongrád-Csanád megyei rendőrség közösségi oldalán megosztott posztban azt írják, hogy a zsarolók a mostani levélben a bitcoinszámlájukra 1250 Eurót kérnek váltságdíjként. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket az e-maileket töröljük, a küldőt tiltsuk, vagy amennyiben valósnak tartjuk a fenyegetést, tegyünk feljelentést az illetékes hatóságnál. Sajnos az ilyen jellegű emailek miatt már tragédia is történt Szeged környékén, hiszen áprilisban öngyilkos lett egy férfi azt követően, hogy ismeretlen feladótól egy ehhez hasonló zsaroló emailt kapott.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb