Kikapcs

Felpezsdül a Múzeumok Éjszakáján Szeged: a Colorado Country Band koncertezik a Móra-parkban, és megszólal egy 1847-es gyártású Colt is

Szombaton nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a cowboyok és indiánok világát bemutató kiállítás, amelyhez kapcsolódva jelmezes felvonulást is tartanak a belvárosban. A rendezvénnyel kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatón mindezek mellett arról is beszámoltak, hogy mely intézmények csatlakoztak a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz.

Szatmári Csilla, a múzeum közművelődési osztályának vezetője a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a járvány előtti évekhez hasonlóan a Kultúrpalota előtt újra színpadi programok várják a közönséget:

  • lesz linedance-bemutató,
  • koncertezik a szegedi születésű, Kanadában élő Savanya István countryzenész,
  • western kaszkadőrök teremtenek vadnyugati hangulatot,
  • Strohner Ferenc magángyűjtő fegyverbemutatót tart, amely végén megszólal egy 1847-es gyártású Colt is, amely a cég legnagyobb sorozatgyártásba kerülő modellje volt, és így súlya miatt nem is övön, hanem a nyeregre függesztve hordták,
  • a Szent Iván-éji tűzgyújtás előtt pedig a Colorado Country Band koncertezik majd a Móra-parkban.


Mindezek mellett az is kiderült, hogy az ezen az estén nyíló vadnyugati kiállításon minden páros órában vezetés indul majd, a kiállításhoz kapcsolódva pedig jelmezes felvonulást tartanak. Azok, akik cowboynak és indiánnak öltöznek, a Dugonics térről a Kárász utcán keresztül vonulnak át a Móra-múzeumhoz, miközben kaszkadőrök tartanak majd bemutatókat.

FELPEZSDÜL SZEGED

Mint kiderült, a Várkertben régészeti bemutatót és indiános játszóházat rendeznek, a múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban tárlatvezetéseken mutatják be Joachim Ferenc festőművész kiállítását. A Tér – mozgás – játék kiállításon pedig Vásárhelyi Tamás kurátor tart fortélyos játszóházat. A beszámolóban arról is szó esett, hogy a Somogyi-könyvtárban kedvezményes beiratkozási akcióval, éjszakai sétával, zenés műsorral, alkalmi bemutatókkal, egy kis kézműveskedéssel, valamint játékos gyermekprogram­mal várják az olvasókat. Mindezek mellett:

  • a MÁV-palotában a Vasúttörténeti Alapítvány gyűjteményének anyagát mutatják be interaktív vezetéssel,
  • a Szent-Györgyi Albert Agorában, a Neumann-társaság informatika történeti kiállításán pedig újjászületik a több mint ötvenéves Mikromat kibernetikai építőkészlet,
  • de idén először csatlakozott a programsorozathoz a Móravárosi Szakképző Iskola is, ahol a Magyar Épületgépészeti Múzeummal együttműködve összegyűjtött tárgyakat láthatják az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb