Mindenmás

Vissza a suliba, de hogyan? Dr. Gyulai Edina, szegedi szakértőt faggattuk

Vissza a suliba, de hogyan? Utána jártunk, úgy, hogy a szegedi, Dr. Gyulai Edina gyermekvédelmi szakértőt hívtuk segítségül annak érdekében, hogy kiderítsük, hogyan, milyen módon érdemes a gyermekeket beintegrálni a közösségi életbe a koronavírus-járványt követő időszakban.

Mint, ahogyan azt a Szeged365.hu olvasói közül is többen jelezték, az elmúlt három hónap nagyon nagy mértékben átalakította a családon belüli viszonyokat, ami azt eredményezte, hogy olyan konfliktus pontok alakultak ki és kerültek előtérbe, amelyekre korábban az adott közegen belül nem vagy nem feltétlenül volt példa. Mi pedig úgy döntöttünk, segítünk, megoldást keresünk.

Dr. Gyulai Edina, családjogi szakjogász, szenior mediátor, családon és kapcsolaton belüli konfliktusok kezeléséért felelős szakértő, a Szeged365.hu-nak úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány terjedése érdekében meghozott intézkedések enyhítése szemmel láthatóan azt eredményezte, hogy megnőtt a konfliktus kezelő szakértők iránti igény.

A pandémia okozta bizonytalanság, anyagi nehézségek és félelmek olyan feszültségeket generáltak, amelyek minden szempontból és területen károkat okoztak a szülők és gyerekek közötti kapcsolatban, ami aztán hatást gyakorolt a házaspárok közötti viszonyra és a gyerekek újraintegrálására is.

Fotó: Szabó Dávid

„A családon belüli konfliktusok és erőszak legyen az szóbeli vagy akár fizikai a koronavírus-járvány előtt is nagy mértékben jelen volt, az elmúlt három hónapban pedig csak még inkább előtérbe került a szegediek körében. A vírus okozta felfordulás, bizonytalanság, megélhetési gondok, a távoktatás, a home office, a személyes kapcsolatok csökkentése, a bezártság, az elzártság, az online térben való lét olyan feszültségeket generált és fojtott el, ami meglehetősen nagy stresszt okozott a szülők körében. Az új rendszerek kialakítása, a napok átszervezése, a munka és tanulás új köntösbe bújtatása, a szabadidő eltöltése hirtelen változásra kényszerített mindenkit, amivel a családok, azon belül pedig a gyermekek többsége nem tudott mit kezdeni.”

A szakértő szerint mindezt olyan további tényezők nehezítették, mint például:

  • a külföldről hazatérő, karanténba került családtagok
  • a kis, két szobás albérletek
  • az erkély és a kert hiánya
  • a nehéz anyagi helyzet
  • a kevés, meglévő technikai eszköz
Fotó: Szabó Dávid

Úgy véli és egyre inkább azt tapasztalja, hogy a rendes kerékvágásba való visszatérés is ugyanilyen nehéz lesz.

„Az előttünk álló napokban az első és legfontosabb, hogy megtörténjen az igényfelmérés, ami azt jelenti, hogy azok a családok, akiknél komoly nehézségek, mély konfliktusok alakultak ki az elmúlt időszakban, felismerjék és ki merjék jelenteni azt, hogy már pedig ők igénylik a szakértői segítséget a problémák megoldásában. Ezen felül nagyon fontos a megfelelő mértékű és mennyiségű kommunikáció, valamint a személyes kontaktusok biztonságos körülmények között való visszaépítése is a család minden tagjánál.”

Fotó: Szabó Dávid

Lényeges:

  • hogy a gyermekekkel kortól, nemtől függetlenül, az ő szintjüknek mérten és megfelelően ismertessük az éppen aktuális helyzetet
  • tegyük ezt a a megfelelő tempóban, integráljuk őket játékos formában újra a bölcsődékbe, az óvodákba és az iskolákba (révén, hogy visszaállt a normál ügyeleti rend)
  • figyeljünk arra, hogy az oktatási intézményekben dolgozó nevelők és pedagógusok is megfelelően kommunikáljanak a történtekről a gyermekekkel
  • beszéljünk a következményekről és a jövőről
  • és végül, de nem utolsó sorban hallgassuk meg őket, kérdezzük meg tőlük félnek-e, ha igen, mitől, enyhítsünk az adott szorongásokon sok-sok nyílt és őszinte beszélgetéssel

Dr. Gyulai Edina végül arra is felhívta a figyelmet, hogy azok, akik kommunikációs gondokba, családon belül kialakult nézeteltérésekbe, kapcsolati elakadásokba kerültek a koronavírus-járvány idején és felismerték azt, menjenek és bátran kérjenek segítséget a megfelelő szakértőtől annak érdekében, hogy az az adott probléma még csírájában elfojtásra kerüljön.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb