Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: Trianonra emlékezünk Szegeden, mától Csongrád-Csanád megyében élünk!

Ébren vagy már? Legyen szép a reggeled Csongrád-Csanád megyében, a Nemzeti Összetartozás Napját egy ízig-vérig szegedi, piros-fehér-zöld hírcsomaggal kezdjük, benne az összes hasznos dologgal, amire Szegeden szükséged lehet. A Napi Pakkunkkal garantáltan képbe kerülsz, mire elszürcsölgeted a mai kávéd!

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA: 100 ÉVE ÍRTUK ALÁ A TRIANONI BÉKEDIKTÁTUMOT

A dátum 1920. június 4., helyi idő szerint 16:32. Ekkor íratták alá a gróf Apponyi Albert vezette magyar delegációval a történelmi Magyarországot szétszabdaló kényszerszerződést a versailles-i Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben.

A békeparancs értelmében Magyarország elvesztette területének kétharmad részét.

A Trianonban megkötött szerződés szerint Magyarország lemondott Szlovákiáról Csehszlovákia, Horvátországról, Szlovéniáról és a Bánság egy részéről Jugoszlávia, a Bánság másik részéről, Erdélyről és a Partiumról Románia javára, valamint Burgenland Ausztria része lett. A konferencia adatai szerint mintegy 3 millió magyar lakost csatolt el a kikényszerített béke. 35 000 főben maximalizálta a fenntartható hadseregünket, és jóvátétel fizetésére kötelezte a többi vesztes országhoz hasonlóan. A szerződés első része a Népszövetség első részét tartalmazta, a második rögzítette Magyarország új határait.

  • A történelmi Magyarország (Horvátország nélküli) 282 ezer négyzetkilométer területéből 93 ezer négyzetkilométer (33%) maradt meg.
  • Az 1910. évi népszámláláskor összeírt 20 886 487 főnyi népességből 7,6 millió (36%) került az új államhatárok közé. Az elcsatolt területek lakosságából 3 241 895 (30%) magyar anyanyelvű és nemzetiségű volt, s mintegy fele összefüggő tömbben, közvetlenül az új államhatárok mentén élt.
  • A harmadik részben a kisebbségekről volt szó, valamint még rögzítették a hadseregre vonatkozó intézkedéseket is, amelynek létszámát 35 000 főben maximálták és csak fizetett, zsoldos hadsereg, nem önkéntes lehetett.
  • A jóvátétel összegét még nem határozták meg, de kimondták, hogy 30 esztendőn át törlesztendő.

ÍGY EMLÉKEZÜNK SZEGEDEN

  • a Szegedi Fogadalmi Templomban 16:30-kor megkondulnak a harangok, 19:30-kor szentmise kezdődik Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel
  • 16:30-kor egy percre megáll a tömegközlekedés, ha Te is megállnál autóval, kérünk, a KRESZ szabályai szerint tedd
  • félárbócra engedik a városházán lévő nemzeti lobogót a trianoni békediktátum 100. évfordulóján, 16:30-kor a Szegedi Szimfonikus Zenekar fanfárosai gyászdalokat adnak elő a városháza erkélyén

Az „Őrtüzek a Nemzetért” felhíváshoz csatlakozva Röszkén a határ mellett tartanak megemlékezést 21.00 – kor, melyet élőben közvetítünk majd a Szeged365.hu-n. Ha otthonról emlékeznél, segít az alábbi gyűjteményünk:

A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJÁRÓL

Nemzeti Összetartozás Napja – az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazat mellett iktatott törvénybe az Országgyűlés. Az erről szóló Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről címet viselő törvényjavaslatot Kövér László (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) kezdeményezte. Az indítványt támogatta a Fidesz, a KDNP és a Jobbik frakciója, míg az MSZP ellene foglalt állást arra hivatkozva, hogy a javaslat „rontja Magyarország jó szomszédi kapcsolatait és nem szolgálja a határon túli magyarok érdekeit”. Az MSZP-ből 55-en a nem gombot nyomták meg, az LMP-ből 12-en tartózkodtak.

Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Sólyom László köztársasági elnök 2010. június 3-án aláírta a törvényt, és az napra a 90. évfordulón, 2010. június 4-én hatályba is lépett.

HAZÁM, HAZÁM – A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS DALA

A frissen megjelent, Hazám, hazám című dal és a hozzá készült videóklip arról szól, hogy bár 1920 óta határok választják el egymástól a magyarságot Közép-Európában és a világban, mégis egyek vagyunk.

Köszönjük az élményt Barcza Zsoltnak, Bartók Józsefnek, Bocskor Bíborkának, Csík Jánosnak, Dancs Annamarinak, Dér Heninek, Ferenczi Györgynek, Földes Eszternek, Kunos Tamásnak, Majorosi Mariannának, Makó Péternek, Mező Misinek, Miklósa Erikának, Molnár Ferenc „Caramelnek”, Molnár Leventének, Novák Péternek, Nyerges Attilának, Pál István „Szalonnának”, Serbán Attilának, Szabó Attilának, Szarka Tamásnak, Szvorák Katalinnak, Takács Nikolasnak és Tátrai Tibornak!

MÁTÓL CSONGRÁD-CSANÁD MEGYÉBEN ÉLÜNK

A Trianoni békediktátum 100. évfordulójának alkalmából június 4-én, tehát mától megváltozik Csongrád megye neve, és ezután a Csongrád-Csanád nevet viseli. Az aktualitását pont, hogy Trianon adja, a megye területe a békediktátum előtt három vármegyéből tevődött össze: Csongrád, Csanád és Torontál.

  • Csongrád: ezt ugye nem kell magyaráznunk…
  • Csanád megye: Hódmezővásárhelytől délre, Szegedtől keletre
  • Torontál megye: nyugaton a Tiszáig, északon a Marosig nyúlt

A névváltoztatás kapcsán Neked, mint magánszemélynek (vagy vállalkozónak) az ég adta egy világon semmi dolgod sincs. A Magyar Közút mától elkezdi a megye-névtáblák cseréjét, az állami szervezetek pedig módosítják a nevüket. Bő egy hete a Csongrád Megyei Kormányhivatalban tartottak sajtótájékoztatót a témában, az alábbi cikkünkben találod a részleteket:

MA ÜNNEPELNEK

Isten éltesse a névnapos szegedieket: Bulcsú, Tormás, Fatime, Ferenc, Szvetlána!

48 éves lenne ma Kolonics György kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok, tragikusan fiatalon elhunyt magyar kenus, 45 Angelina Jolie amerikai színésznő (Lara Croft), 59 Gyurcsány Ferenc közgazdász, politikus, ex-miniszterelnök (2004-2009). Ma 103 éve, hogy először átadták a Pulitzer-díjat. 124 éve teszteltek először autót Detroit utcáin, Henry Ford volt az “elkövető”. 74 éve pont Trianon évfordulóján halt meg, pont június 4-én Simonyi-Semadam Sándor miniszterelnök, a trianoni szerződés aláírója.

VISSZATÉR A NYÁR

Közel harminc fokra nő a hőmérséklet a hét második felében Szegeden. Ettől függetlenül záporokkal, zivatarokkal elvétve még számolnunk kell. Csütörtökön a reggeli órákban 11, délután 26 fokra számíthatunk, 3 mm esőt mondanak.

MINDEN, AMI SZERDÁN TÖRTÉNT

3931 hazai fertőzöttnél tart a járvány, 102 éves a legidősebb gyógyult, csütörtökön nagy bejelentés jöhet – íme az előző 24 óra legfontosabb, a szegedieket érintő eseményei:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb