Közélet

Le a kalappal: a Szegedi Tudományegyetem, először a magyar egyetemek közül a világ legjobb 500 egyeteme közé került

Augusztus közepén jelent meg a ShanghaiRanking Consultancy magas presztízsű egyetemi kiválósági világranglistája, a 2024-es Academic Ranking of World Universities (ARWU). A rangsorra csak négy magyar egyetem került fel, a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban a 401-500. helyen végzett. Ezzel több száz helyet javított, és a legjobb hazai eredményt érte el az SZTE.

A napokban jelent meg az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsor 2024-es kiadványa. Az ARWU a THE (Times Higher Education) és a QS (Quacquarelli Symonds) rangsorok mellett a három, világszinten mértékadó rangsor egyike. Az SZTE összesített eredményei alapján évek óta mindhárom rangsorban Magyarország egyik vezető egyeteme.

A Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetemként végzett a nemzetközi rangsorban, amelyre idén is csak négy hazai intézmény került fel. Az SZTE világviszonylatban a 401-500. helyet tudhatja magáénak, ahová, egy év alatt több száz helyet javítva, a 701-800. helyről lépett előre.

TÖBB MINT 2500 FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYT VIZSGÁLTAK

A nemzetközi szakértők több mint 2500 felsőoktatási intézmény oktatási és tudományos munkáját vizsgálták, és a világ legjobb 1000 egyeteme került fel a nyilvános rangsorra. A listát több kiválósági indikátor alapján állítják össze, az oktatás minősége, az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertsége (pl. Nobel- és Fields-díjasok száma), a publikációs teljesítmények,  tudományos munkák idézettsége, az egy főre vetített akadémiai teljesítmény számít a rangsor kialakításakor.

KÉT NOBEL-DÍJASSAL BÜSZKÉLKEDHET EGYETEMÜNK

„A Szegedi Tudományegyetem olyan kiváló felsőoktatási intézmény, amely Szent-Györgyi Albert (1937) és Karikó Katalin (2023) személyében két Nobel-díjassal büszkélkedhet, Szent-Györgyi professzor egyetemünk kutatójaként kapta az elismerést, míg Karikó professzor asszony egyetemünk alumnája és jelenleg professzora” – mondta Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora.

NAGYOT UGROTT ELŐRE AZ SZTE VALAMENNYI VIZSGÁLT SZEMPONT SZERINT

„Az SZTE az ARWU rangsor csaknem mindegyik indikátora szerint javította teljesítményét. Ahogyan azt az eredmények is tükrözik, a Szegedi Tudományegyetem számára az intézményi kiválóság biztosítása alapvető érték, amit a kiemelkedő nemzetközi és hazai kutatókkal való együttműködésein, a széleskörű partnerkapcsolatain, a tudományterületeken átívelő interdiszciplináris szemléleten, a meghatározó oktatási, kutatási, művészeti, gyógyítási tevékenységén és aktív társadalmi szerepvállalásán keresztül egyaránt támogat.”

A rangsor első tíz helyén amerikai és angol egyetemek végeztek, a listát a Harvard University vezeti, ezt követi a dobogón a Stanford University és az MIT.

A PARTNER EGYETEMEK KÖZÜL TÖBBEN AZ ARWU LISTA SZERINT A VILÁG 150 LEGJOBB EGYETEME KÖZÖTT VANNAK

Az SZTE európai együttműködésében (European University Alliance for Global Health) résztvevő nagynevű partner egyetemek közül többen az ARWU lista szerint a világ 150 legjobb egyeteme között vannak (Université Paris-Saclay, LMU München, Lund University). Ez mind az oktatási, mind a kutatási együttműködések terén segíti az egyetemet a kiválóság javításában, és megmutatkozik a rangsorokban betöltött, egyre előkelőbb pozíciójában is.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb