Mindenmás

Felfelé kúsznak a benzinárak a magyar kutakon, veszélyben a három éves mélypont

Folytatódik az üzemanyagár-emelés Magyarországon, apróbb öröm, hogy a héten a gázolaj beszerzési ára már nem változik – adta hírül a holtankoljak.hu pénteken. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a héten szombaton drágulhat a benzin a töltőállomásokon.

A 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal emelkedik, ami várhatóan a kutak áraiban is érvényesül. Apróbb öröm, hogy a hétvégén a gázolaj beszerzési ára már nem változik. Jelenleg az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin – 586 Ft/liter,
  • gázolaj – 589 Ft/liter

A HÉTEN, EZ MÁR A HARMADIK RÉSZLEGES DRÁGULÁS

Hétfőn a benzin nagykereskedelmi árát emelték meg 2 forinttal, akkor a dízel nem változott. Szerdán a benzin ára 2 forinttal nőtt, a dízelé viszont ugyanennyivel csökkent. Előtte viszont két hónapon keresztül csökkentek a magyarországi üzemanyagárak. Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 26, a dízelár pedig 1 forinttal nőtt. Igaz, 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 15 forinttal mérséklődött, a dízelnél viszont már 40 forintos mínusz figyelhető meg. A 10-20 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás ötszáz–ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben. Vagyis nem sok hiányzik ahhoz, hogy az idei üzemanyagár visszatérjen a tavalyi zárószintre. Persze, ha a jövő héten további drágulás esedékes, akkor ez a cél egyre távolabbra kerül.

Az Európában meghatározó Brent típusú olaj ára dollárban. Forrás: holtankoljak.hu

SZEPTEMBER OLAJÁRAK TEKINTETÉBEN NAGYON JÓL INUDLT, AKKOR AZ IDEI MÁSODIK CSÖKKENÉST TAPASZTALHATTUK

Szeptember 5-én, csütörtökön csökkent a benzin nagykereskedelmi ára, bruttó 5 forinttal literenként. A gázolaj beszerzési ára akkor drágább volt, miközben nemzetközi olajár 2021-es szintre csökkent. A háború és az orosz olaj elleni szankciók hatása eltűnt, az OPEC is hiába csökkentette kitermelését. A kereslet nem nő már gyorsan, az Economix szerint a független kitermelők exportja annál inkább. Két hete a benzin és a gázolaj egyaránt drágább volt hazánkban:

  • 95-ös benzin: 596 Ft/liter
  • Gázolaj: 600 Ft/liter

További viszonyítási alapként, az akkori árcsökkenésről itt cikkeztünk:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTokFacebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb