Szegedi Arcok

Nagyon büszkék vagyunk: minden várakozáson felül végzett élete első fogathajtó világbajnokságán a szatymazi Posta Dávid Franciaországban, exkluzív interjú a fogathajtóval

Óriási elismerésünk! A szatymazi Posta Dávid és lova, Facér összetett eredményük alapján a mezőny első felében – a 38. helyen – végzett életük első világbajnokságán, melyet szeptember 18. és 22. között rendezetek meg Franciaországban. Ez az eredmény azért is rendkívüli, mert ezzel korábbi világbajnoki érmes fogathajtókat is sikerült maguk mögé utasítaniuk. Mint beszélgetésünk során Posta Dávid elmondta, -akit a hazafelé úton, éppen Németországban sikerült telefonon elcsípnünk-, óriási siker ez számukra, minden várakozáson felül teljesítettek a világszintű megmérettetésen.

Nyolc év munka érett be azzal, hogy Posta Dávid első ízben részt vehetett a kétévente megrendezett FEI Egyesfogathajtó Világbajnokságon, Le Pin au Haras településen, Franciaországban, – 19 nemzet, 79 versenyzője társaságában – Favory Prímás Facér sporttársával, aki egy 12 éves lipicai herélt.

IDÉN ELSŐ ÍZBEN MÁR HÁROMCSILLAGOS NEMZETKÖZI VERSENYEKEN MÉRETHETTE MEG MAGÁT

Mint Dávid felidézte számunkra 2020-ban kezdett el amatőr kategóriában versenyezni, s azt követően szépen lépkedett szintről szintre felfelé, míg a tavalyi év végére elérte a nemzetközi háromcsillagos minősítést, így az idei évben már első ízben háromcsillagos nemzetközi versenyeken is megmérettethette magát. Dávid és lova olyan sikeresen vette az akadályokat ezeken a versenyeken, hogy eredményeivel sikerült kvalifikálnia a franciaországi világbajnokságra.

HÁROM VERSENYSZÁMBÓL ÁLL A VILÁGBAJNOKSÁG

A világbajnokságon három versenyszámból tevődött össze a verseny: díjhajtásból, maratonhajtásból, valamint akadályhajtásból. Külön versenyszámokként is hirdetnek eredményt, de a végén e három versenyszám összesített hibapontszáma számít. Minél kevesebb ez a pont, annál előkelőbb helyet tudhat magáénak a fogathajtó és lova.

“ELSŐ BÁLOZÓKÉNT ÉN IS IZGULTAM”

“A kedvenc versenyszámom a díjhajtás, mert az rólunk szól, az eleganciáról és az idomítottságról, ezt gyakoroljuk a legtöbbet, viszont mégis a másik két versenyszám az erősségünk. Pont a kedvenc versenyszámomban nem sikerült annyira jól teljesíteni, s eléggé a mezőny végén végeztem, viszont nem behozhatatlan pontkülönbséggel. Itt nem sikerült kihoznunk magunkból a maximumot, ennél sokkal jobb pontszámokat is értünk már el a nemzetközi zsűri előtt hasonló versenyeken ebben az évben. Nyilván itt sok összetevős a dolog, az embernek és a lónak is vannak érzelmei és lehetnek rossz napjai. Be kell valljam első bálozóként én is izgultam, hiszen ez volt az első világbajnoki megmérettetésünk. Ami azért nem tesz jót, mert könnyen megérzi a ló is, s feszültebbé válik ő is” – idézte fel a fogathajtó.

VÁRAKOZÁSON FELÜLI VÉGEREDMÉNY

A másik két versenyszámban azonban olyan jól sikerült teljesíteniük, hogy összesített pontjaik alapján rögtön a középmezőnybe léptek előre. “Így jött össze az összetett alapján a 38. hely, ami várakozáson felüli, mert annyi mindenre kell figyelni egy ilyen verseny során, s annyi mindennek kell klappolnia, hogy nagyon könnyű elérni, hogy kizárják az embert, különböző hibák, vagy éppen felborulás miatt. Az egész mezőnyből itt nyolc hajtót zártak ki, hiszen egészen kicsi banánhéjon el lehet csúszni, mint megannyi ponton. Az volt a célom a világbajnoksággal, hogy érvényesen és egy tisztes helytállással, de mindenképpen kizárás nélkül teljesíteni minden versenyszámot, hogy legyen egy érvényes összetett eredményünk. Ezt túl is sikerült teljesítenünk. A mezőny első felében sikerült végezni, így még a magammal szemben támasztott elvárásokat is sikerült felülmúlni” – avatott be a részletekbe bennünket Dávid.

MAGYARORSZÁG CSAPATEREDMÉNYE ALAPJÁN A 12. HELYEN VÉGZETT

A világbajnokságon Posta Dávid és lova Favory Prímás Facér mellett Kun Andrea és Firminus, valamint Moldován András és L Pedro Van De Hoeve Utrecht nevű lova képviselte Magyarországot. Kun Andrea az 50. helyen, Moldován András pedig az 54. helyen végzett. Sőt, a világbajnokságon az országok csapatot is alkotnak, így a magyar versenyzők eredményeik alapján csapatban a 12. helyen végeztek.

Dávid végezetül azt is elmondta, hogy a világbajnokságon való szereplésük és sikerük nem jöhetett volna létre támogatói és szponzorai nélkül, akiknek ezúton is hálásan köszön mindent.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

A fotókat köszönjük Dávidnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb