Szegedi Arcok

Egy betű, egy szív, két futás: súlyosan beteg kislányért ragad ismét futócipőt a jótékonysági futó szegedi pedagógusnő

Gáll Tímea neve már ismerős lehet Olvasóink körében. Ő az szegedi pedagógusnő, aki tavaly év végén kétszer 50, összesen 100 kilométert futott egy tündéri pici lány, Hanna gyógyulásáért. A jótékonysági futás lényege az volt, hogy bárki, aki segíteni szeretett volna a jó ügy érdekében, megvásárolhatta a kilométereket, az adományok pedig a kislány gyógyulását, fejlesztését segítették elő. A jótékonysági akció olyannyira sikeres volt, hogy végül félmillió forint gyűlt össze Hanna támogatására. Tímea most újabb jótékonysági futásra készül, ez alkalommal a 10 éves, hatalmas harcos, Zsaklin támogatásáért ragad futócipőt, akinek sajnos már harmadszorra kell megküzdenie rosszindulatú agyadaganatos betegségével. A kislánynak reményt adó jótékonysági megmozdulásról Gáll Tímea mesélt nekünk.

HARMADSZORRA KELL MEGKÜZDENIE A KISLÁNYNAK A BETEGSÉGGEL

Zsaklin és családja kálváriája 2020-ban, négy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor egy MR-vizsgálat kimutatta, hogy Zsaklin rosszindulatú agydaganattal küzd. A tündéri kislány már számos műtéten, kemoterápiás kezelésen esett át az évek alatt. Ráadásul a betegség mellékhatásaként Zsaklin mozgáskoordinációs gondokkal küzd, a látása is sokat romlott, a jobb szemére 1%-os, a balra 50-60%-os a látása, ezenkívül mindkét fülébe hallókészülékre van szüksége. Többször felcsillant a remény, hogy a kis harcosnak sikerül legyőznie a szörnyű kórt, ám az a diagnózis óta már másodjára újult ki. Legutóbb 2024 nyarán kapta a család a sokkoló hírt: visszatért az agydaganat, s Zsaklin megpróbáltatásai korántsem értek véget.

NAGY SEGÍTSÉGET JELENTHET ZSAKLINNAK A PROTONTERÁPIA

2024 augusztusában új reményt kapott a család. Létezik egy úgynevezett protonterápia nevű kezelés ugyanis, ami segíthetne a kislány állapotán. A beavatkozást a bécsújhelyi Wiener Neustadt – MedAustron Rákkezelő és Kutató Központban végzik majd. A család el is indította a kezelés NEAK általi finanszírozásának engedélyezését, tehát a terápia ingyenes lesz a kislány számára. Azonban a kezelés több, mint egy hónapot vesz igénybe, ami idő alatt a családnak végig kint kell tartózkodnia önköltségen Ausztriában. Nekik kell például a szállásról gondoskodniuk, a Klinika közelében található bérelhető lakások bérleti díja pedig megközelíti a havi egymillió forintot. A család ezért ahhoz kérné a jószándékú emberek segítségét, hogy lehetővé váljon számukra a terápia ideje alatti kint tartózkodás.

ZSAKLINNAK A LEGSÜRGETŐBB A SEGÍTSÉG

A szegedi pedagógusnő, Gáll Tímea, megismerve Zsaklin történetét, úgy határozott, ismét futócipőt húz és jótékonysági futással szeretné segíteni a kislány terápiáját. „Úgy gondoltam, hogy az őszi időszak egy újabb jótékony futásra alkalmat adhat. Így megkerestem a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítványt, akik segítettek abban, hogy melyik beteg gyermeknek a legsürgősebb, a legégetőbb a támogatás. Így ismerkedtem meg Zsaklin történetével, aki már harmadszorra néz szembe az embert próbáló nehézségekkel“ – idézte fel a kezdeteket Tímea.

KÉT ALKALOMMAL IS GYŰJTI TÍMEA A KILOMÉTEREKET

Mint a jótékonysági futótól megtudtuk, két alkalommal is gyűjtést szervez Zsaklin megsegítésére, mely során bárki megvásárolhatja a kilométereket, s a befolyt összeg mind a kislány terápiájának támogatását szolgálja majd. Az egyik jótékonysági akció, melyen Tímea részt vesz, az Ultra Runners Hungary Szeged Sportegyesület szervezésében a X. U.R.H. 6 órás állóképességi futás lesz, október 26-án, szombaton. Az újszegedi Partfürdőről startoló sportesemény lényege, hogy hat óra alatt ki, mennyi kilométert tud lefutni. Tímea pedig az általa lefutott kilométereket Zsaklinnak ajánlja fel.

ZS, MINT ZSAKLIN ÉS EGY ÓRIÁS SZÍV

A másik jótékonysági akció pedig teljesen Tímea ötlete: a szegedi pedagógus tervei szerint Zsaklin keresztnevének a kezdőbetűjét, illetve egy szív alakot körvonalazva szeretne egy maratoni távot Szegeden lefutni. Mint elárulta, ennek részletei még kidolgozás alatt, de, ha minden jól megy, novemberben már sor is kerülhet rá.

Tímea kilométereit banki átutalással lehet „örökbe fogadni” a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány adománybankos támogatásai céljából elkülönített számlán:

Bankszámlaszám: 11734138-20016973 (OTP Bank)

IBAN: HU17 1173 4138 2001 6973 0000 0000

SWIFT/BIC: OTPVHUHB

Közlemény: ZSAKLIN078

A fotókat köszönjük Gáll Tímeának!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb