Közélet

Egymillió forintot ad egy Csongrád-Csanád vármegyei falu az odaköltöző fiatal családoknak

A Csongrád-Csanád vármegyei Eperjes önkormányzata egymillió forint támogatást ad a településre költöző családoknak, mindössze annyi a feltétel, hogy legyen erkölcsi bizonyítványuk és munkahelyük.

Eperjes önkormányzata innovatív lépéssel próbálja megakadályozni a falu népességének csökkenését, és javítani a helyi lakosság összetételét. Az új program keretében egymillió forint vissza nem térítendő támogatást kínálnak a településre költöző fiatal családoknak. A cél, hogy a fiatalok számára vonzóbbá tegyék az Eperjesen való letelepedést, ezáltal növelve a község népességét.

DRÁMAIAN CSÖKKENT A LAKOSSÁG

Mint kiderült, a támogatás felhasználása rendkívül rugalmas, hiszen telek vásárlására, új vagy használt ház megvásárlására, valamint felújításra is fordítható. A helyi lakosság létszáma egyébként az utóbbi években drámaian csökkent, jelenleg mindössze 420-an élnek Eperjesen, közülük csupán 38-an 14 év alattiak.

ÉVI 4-5 CSALÁDOT TUDNAK TÁMOGATNI

A pályázati lehetőség nyújtásához azonban bizonyos feltételek is társulnak. A támogatásra olyan magyar állampolgárok pályázhatnak, akik életkoruk nem haladja meg a 45 évet, nincsenek lejárt köztartozásaik, és büntetlen előéletűek. Ezen kívül azoknak, akik hozzájuthatnak a támogatáshoz, 10 éven keresztül az ingatlanban kell lakniuk. Az eperjesi önkormányzat költségvetésében erre a programra évente 4-5 millió forint áll rendelkezésre, ami évi 4-5 új család érkezését teszi lehetővé – derült ki az Eperjes honlapjára felkerült rendeletből.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb