Cékla-láz Szegeden: a szezon, amit nem érdemes kihagyni!

Friss, hazai, színes és tele van élettel – a szegedi termelők céklája ilyenkor, augusztus végén a legropogósabb. A környékbeli termelők kínálatában most különösen zamatos, lédús példányokat találni, amelyek nemcsak az ízlelőbimbókat kényeztetik, hanem a szervezetednek is jót tesznek. Savanyúságnak, sütve vagy salátaként – megéri most beszerezni! Mi pedig mutatunk egy receptet, amitől még a hétköznapi vacsora is ünnepi hangulatot kap.
Augusztus végétől ősz közepéig tart a cékla igazi időszaka – ilyenkor a legfrissebb, legzamatosabb formájában találkozhatsz vele a szegedi termelők standjainál. Ha eddig csak savanyúságként gondoltál rá, itt az idő újragondolni: a szezon csúcsán érdemes bátran kísérletezni vele a konyhában. Mi legutóbb a padlizsánról írtunk – ha lemaradtál róla, pótold gyorsan, mert most minden szegedi zöldség csúcsformában tolja!
A cékla igazi jolly joker: tele van C-vitaminnal, antioxidánsokkal, segíti a vérképzést, támogatja a májat, és még az állóképességeden is javíthat. Sportolóknak kifejezetten ajánlott, mivel természetes nitrátjai segítenek a jobb oxigénfelhasználásban. Ráadásul alacsony kalóriatartalmú, mégis rostban gazdag – így diétázóknak is remek társ a mindennapokban.
Tudtad, hogy a céklát már az ókori görögök is ismerték és elsősorban gyógyászati célra termesztették? A színét adó betalain nevű pigment nemcsak gyönyörű, de természetes festékként is használják – akár ételekhez, akár italokhoz. A gyökér mellett a levele is fogyasztható, főleg salátákban, főzelékekben – és aki kipróbálja, garantáltan rácsodálkozik, mennyi mindenre jó ez az egyszerűnek tűnő zöldség.
És most jöjjön egy tipp, amivel garantáltan új oldaláról ismered meg a céklát! Egy egyszerű, de különleges őszi fogás következik: sült céklasaláta fetával és dióval, ami önmagában könnyű vacsorának is tökéletes, de húsok mellé köretként is simán megállja a helyét.
A recepthez mindössze három közepes cékla, egy csomag feta sajt (kb. 100 gramm), egy marék dió, valamint olívaolaj, só, bors és egy kevés balzsamecet kell. A céklákat csomagold alufóliába, majd süsd őket 200 °C-on nagyjából 40 percig, amíg megpuhulnak. Ezután hámozd meg, kockázd fel, és tedd egy tálba. Szórd rá a fetát és a pirított diót, végül locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel, ízesítsd sóval, borssal – és kész is a színes saláta, ami garantáltan feldobja az asztalt!



