Szegedi Sikersztorik: Kaliforniai Álom – a szegedi lány, akinek a kürtőskalácsa lenyomta a nyugati partot
Szabó Szandra öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy szerencsét próbál Amerikában. A szegedi lány nagymamája receptjére építette karrierjét és nagyon úgy tűnik, bejött. A magyar édesség néhány éve hódította meg Kaliforniát, sikere pedig azóta is töretlen. Na de mi a kürtöskalács sikerének a titka a világ másik felén, Disneyland szomszédságában? Utána jártunk! Interjú a szegedi születésű üzletasszonnyal.
Szandra látogatóban járt először Amerikában, ezt követően nyaralás céljából ment oda ismét, majd úgy döntött letelepszik és vállalkozni kezd. Kedvenc finomsága, a kürtöskalács tűnt a legjobb befektetésnek, ugyanis az USA-ban a magyar édesség addig teljesen ismeretlennek bizonyult. Azt viszont magam sem gondoltam, hogy mindez ekkorát szól majd. Sütis boltja pillanatok alatt olyan sikeres lett, hogy immár egy világméretű franchise-rendszer kiépítésén dolgozik.
Szabó Szandra magát a kürtöskalácsot fagyitölcsérnek használja, amit színes, több, mint egy tucatnyi ízű hűsítő krémmel tölt meg, cukorkával, csokival, kekszekkel megspékelve azt. Ez az, amitől a szegediek kedvence az USA-ban élők kedvencévé is vált.
Mit gondolsz, mi a siker titka?
Azt hiszem a sikernek egy titka van, mégpedig a kemény munka. Persze fontos az elszántság is és a kitartás, ugyanis a kudarcok, amelyek az embert érik – márpedig gyakran érik – sokkal inkább előre kell, hogy hajtsák, mint sem vissza. Hiszek a pozitív gondolkodásban és abban, hogy soha nem szabad feladni. A siker eléréséhez rendkívül fontos, hogy kellő önbizalommal és jó ízléssel rendelkezzünk, elengedhetetlen, hogy kövessük a vállalkozásunkat meghatározó trendeket és, hogy nyitottak legyünk a folyamatosan fejlődésre és változásra. Egy üzlet fenntartása és annak sikeressége tapasztalataimra alapozva kijelenthetem: szüntelen munkát igényel. Vagyis: akkor is dolgoznunk kell, amikor nem dolgozunk.
Milyen áldozatokat követelt az életedben ez a bizonyos siker?
Amikor öt évvel ezelőtt Amerikába költöztem eldöntöttem, hogy valami olyat hozok létre, ami egyedi, amivel másoknak élményt és örömet okozok, viszont tudtam, hogy annak, hogy ez az álom meg tudjon valósulni igen is lesz ára. Ez az ár pedig a családomtól való távollét és mivel ők jelentik számomra a mindent, a hiányukat nem tudja semmi sem pótolni.
A magyar kürtöskalács, amit leleményes szegediként igen jól megspékeltél, mitől lett a világ másik felén közkedvelt, keresett és szerethető?
A House of Chimney Cakes névre hallgató üzlet és a benne található portéka véleményem szerint azért közkedvelt az amerikaiak körében, mert sem a kinézete, sem az ízvilága nem mindennapi. Sőt, egyáltalán nem olyan, mint amihez ők hozzászoktak. Különleges, színes, krémes. És az, hogy ezt a Kaliforniában élők általam ismerték meg, büszkeséggel tölt el. Annál is inkább, hogy a nagymamám receptjével dolgozom és jómagam is imádom ezt az édességet.
Milyen célok állnak előtted a jövőre nézve?
Terveim között szerepel, hogy egyre több és több House of Chimney Cakes üzletet hozzak létre világszerte.