Szeged365 Húsvét: kalácsrecept egy olyan szegedi séftől, aki Gordon Ramsay Michelin-csillagos éttermében főzött
Barta László Tamás kalandos úton jutott el az Algyői Halászcsárdától Gordon Ramsay londoni éttermén át Új-Zélandig. A Michelin-csillagos étteremben is megforduló szakács most csakis a Szeged365.hu olvasóinak küldött egy exkluzív kalács receptet. Kalács, Lacitól, egyenesen Új-Zélandról, húsvétra, Neked.
Barta László Tamás történetét itt olvashatod:
És akkor nézzük, hogyan csinálja egy Gordon Ramsay – féle, szegedi executive séf a kalácsot húsvétra!
Hozzávalók 4 db kisebb kalácshoz:
- 180 g kovász
- 600 g liszt
- 250 ml tej
- két tojas sárgája
- 100 g cukor
- 8 g sò
- 60 g puha vaj
László: “A kovászt össszekevertem a tejjel meg 150 g lisztel és hagytam kb. 6 órát pihenni. Azután összekevertem a maradék liszttel és a többi hozzávalóval, a vaj kivételével.Összedolgozás után, ismét hagytam 30 percet pihenni. Hozzákevertem a vajat, majd gőzben (egy tálba rakott forró víz fölött) kelt egy órát. Hajtogattam kétszer egy óras pihentetessel. Ezután jöhet a fonás, ízlés szerint én és 12x100g-os kart formáztam hármassával fontam össze őket. Ezután formáztam tojással mázoltam és ment vissza a sütőbe kelni gőzzel 1,5 órára. Felmelegítettem sütőt 230 C fokra, és betettem a tésztát, de a hőmérsékletet levettem 180 C fokra,(tehát folyamatosan csökkent a sütési fázis elején 230-180 fokra), így sült még 30 percet és egy kis pihentetés után elkészült. ”
Apropó, ha már szóba került Gordon Ramsay, íme néhány klasszikus…
Jó étvágyat és áldott húsvéti ünnepeket kíván a Szeged365.hu csapata!