Közélet

Orbán Viktor: a magyarok leginkább a magyar vakcinában bíznak, Brüsszeltől függetlenül is megindulnak a magyar fejlesztési programok

A magyarok leginkább a magyar vakcinában bíznak, a lakosság 30%-a előnyben részesítené a külföldivel szemben, mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjújában, majd arról is beszélt, hogy a 2008-as időszakkal szemben nagyon stabil pénzügyi lábakon áll az ország.

Fotó: portfolio.hu

BRÜSSZELTŐL FÜGGETLENÜL IS MEGINDULNAK A MAGYAR FEJLESZTÉSI PROGRAMOK

“Magyarország stabil ország, minden fejlesztést, amit a következő 10 évre terveztünk, azt meg tudjuk oldani önerőből is” – jelentette ki az államfő. Elmondta, a válságkezelő program egy hitel. Az unió nem pénzt akar adni a szegény tagállamoknak, 30 évre vennénk fel hitelt, és azt vissza kell fizetni – hívta fel a figyelmet a kormányfő, majd hozzátette, nem örül a külföldi hitelfelvételnek, de most olyan stabil lábakon áll az ország, hogy 2008-cal ellentétben van lehetőségünk akár az ázsiai piacokról is jó feltételekkel forrást bevonni. 

A JOGÁLLAMISÁGI VITA LÉNYEGÉBEN ARRÓL SZÓL, HOGYAN LEHET MAGYARORSZÁGRA KÉNYSZERÍTENI OLYAN FELADATOKAT, AMELYEKET NEM AKAR

Orbán Viktor szerint nem joguralomról, hanem többségi uralomról szól a jogállamisági vita. Rengeteg utat elindított a júliusi csúcs. “Most már ezen az úton vagyunk. Mi bejelentettük, hogy a teljes csomag több eleme nem fogadható el” – tette hozzá. “Most megálltak a jogszabály alkotási folyamatok, és a végén meg fogunk egyezni. Az egyébként jobban megérint, hogy gátlástalanul lehet hazugságokat terjeszteni Magyarországról” – mondta a kormányfő, arra utalva, hogy Soros György a napokban egy írást tett közzé, ami tele van fenyegetéssel: “ma a világpolitika legkorruptabb embere Soros György, rengeteg politikust fizet, azokat is, akik most zsarolni akarják Magyarországot és Lengyelországot az uniós pénzekkel.”

12 MILLIÓ NYUGATI VAKCINÁT KÖTÖTT LE AZ ORSZÁG

Orbán Viktor közölte, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a fertőzés lassulna. Mindez azért fontos, mert az idősek vannak nagy veszélyben. A kormányfő elmondta, hogy 12 millió nyugati vakcinát kötött le az ország, miközben a világ többi részén is zajlanak a kutatások. Elmondta, próbálják felmérni az emberek hozzáállását a vakcinákhoz, és arra jutottak, hogy a magyarok 30%-a leginkább magyar vakcinát választana, nagyobb bizalmat szavaznak neki, mint a külföldi vakcinának.

4440 EMBERNÉL IGAZOLTÁK AZ ÚJ FERTŐZÉST, ÉS 96 BETEG HUNYT EL AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN

A kormányfő az Operatív törzzsel folytatott egyeztetése után elmondta, 4440 embernél igazolták a koronavírus fertőzést az elmúlt 24 órában, és 96 beteg hunyt el. 7512 embert ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy jelenleg rendelkezésre áll még 13594 szabad ágy a kórházi Covid-osztályokon, illetve 1689 lélegeztetőgéppel ellátott ágy is. Közölte azt is, hogy 440 óvodát és 78 iskolát zártak be, emellett 525 iskolában rendeltek el részleges digitális oktatást. 

Az operatív törzs döntött arról is, hogy a tesztelésre kirendelt egyetemisták nemcsak a kórházi, szociális otthonbeli, illetve iskolai tesztelést végzik majd, hanem a többi covid-gyanús beteg ellenőrzésében is közreműködnek majd. Munkába állt az az 1150 katona is, akit a kórházi munkák támogatására vezényeltek át, és további 1150 honvéd áll készenlétben. 

Forrás: index.hu/origo.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb