BUÉK2021Szegedi Arcok

Karikó Katalin: legyen vírusmentes év 2021

Legyen vírusmentes az év, amikor az emberek újra visszatérhetnek a családjukhoz és félelem nélkül gyűlhetnek össze, amikor olimpiát lehet tartani, színházba és koncertekre lehet járni – kívánta az anno Szegeden tanuló és dolgozó Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke a Kossuth Rádióban szilveszterkor. Mint a világhírű kutatónő kifejtette: a vakcina reményt ad, hogy az élet visszatérhessen a rendes kerékvágásba.  

Karikó Katalin, a BioNTech cég alelnöke kapta meg először a Közmédia Év Embere Díjat. A biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta Covid–19-betegség elleni oltások egyikét.

“Saját magam mindig tudtam, hogy amit csinálok, az fontos, de semmilyen kitüntetésre nem vártam, nem a díjakért dolgozom” – mondta a Kossuth Rádió csütörtöki adásában Karikó Katalin. A kutató azért is örül a közmédia elismerésének, mert így a többi tudósnak is több figyelem juthat, és a jövőben jobban elismerhetik a munkájukat és a rangjukat a társadalomban, de a fiatalok érdeklődését is felkeltheti a tudományos pálya iránt. 

Rengetegen emlegetik a Nobel-díj várományosaként, erre azonban ő nem gondol. A legnagyobb öröm az volt számára a vakcinával kapcsolatban is, hogy az embereknek reményt adott, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba. Mint mondta, nagyon jólesett neki, amikor a Pennsylvaniai Egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket.

Jövő évre a kutató azt kívánja, hogy vírusmentes év legyen, az emberek újra visszatérhessenek a családjukhoz és félelem nélkül gyűlhessenek össze, az olimpiát meg lehessen tartani, színházba, koncertekre lehessen járni.

Forrás: MTVA, MTI, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb