Hirdetés
Hirdetés
-4.1 C
Szeged
2021, január 17., vasárnap

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet FRISSÍTVE! Már Magyarországon is van koronavírussal fertőzött - A Szegedi Tudományegyetem már...

FRISSÍTVE! Már Magyarországon is van koronavírussal fertőzött – A Szegedi Tudományegyetem már korábban vezetett be intézkedéseket

FRISSÍTVE! A gödöllői székhelyű Szent István Egyetemre jár az az iráni diák, aki a másik koronavírus fertőzött Magyarországon, tájékoztatott az operatív törzs ma délutáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök.

Két olyan beteg is van Magyarországon, akit koronavÍrus-fertőzéssel kellett kórházba szállítani, ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be Facebook oldalán. Az Index.hu kérdésére, hogy ezt miért csak most közlik, a kormányfő azt mondta: azért, mert csak most tudták meg.

Operatív törzs. Helyzetjelentés // Operational Group. Situation report

Operatív törzs. Helyzetjelentés // Operational Group. Situation report

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. március 4., szerda

Két, Magyarországon tanuló külföldi diákról van szó, írja a HVG, mindketten jól vannak, tüneteik nagyon enyhék. A velük együtt lakókat, egyikük házastársát, másikuk barátnőjét szintén elkülönítették. Később nyilvánosságra került, hogy az egyik hallgató a Semmelweis Egyetem külföldi gyógyszerész hallgatója, aki nem tartotta be a szükséges megelőző intézkedéseket.

A Szegedi Tudományegyetemen már február végén hoztak megelőző intézkedéseket. Az akkori döntésük értelmében nem rendelhető el kiküldetés a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett veszélyeztetett területekre, azokat pedig, akik pedig február 12. után érkeztek vissza onnan, haladéktalanul mentesíteni kell a munkavégzés alól – távolléti díj fizetése mellett – a hazaérkezésüket követő naptól 14 napra. A körlevélben arra is felhívták a figyelmet, hogy az érintett területekre történő utazásokat lehetőség szerint függesszék fel, az onnan érkező delegációk, meghívott személyek fogadását pedig halasszák el.

Az egyetemen tanuló 140 kínai hallgató január végi informálása után, február 26-án a teljes hallgatói közösség tájékoztatása is megtörtént. Az óralátogatás, az egyetemi közösségi terek és az épületek látogatása, valamint a személyes ügyintézés mellőzését kérik azoktól, akik az új koronavírussal érintett területen jártak az elmúlt két hétben, vagy ugyanezen időszakban olyan emberekkel találkoztak, akik a koronavírussal érintett területen jártak a találkozásukat megelőző két hétben, esetleg ilyen személlyel élnek közös háztartásban. Az indokolt távolmaradás esetén semmilyen hátrány nem éri a hallgatókat, a hiányzásokat rugalmasan kezelik.

Az SZTE-n a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársainak és az érintett szakmák képviselőinek bevonásával már január végén felállítottak egy operatív szakmai stábot, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő intézkedéseket a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudják megtenni. A szakmai stáb tájékoztatása szerint Szegeden nincs koronavírussal fertőzött beteg, és nem is lehet, ugyanis az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László Kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Szegeden felmerülő gyanús eseteknél az érintett személyt elkülönítik, pozitív minta esetében pedig azonnal a Szent László Kórházba viszik. Szegeden egyébként eddig még nem észleltek koronavírus-gyanús esetet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -