Közélet

Katonák a Pick Szegednél és a szegedi utcákon. Rákérdeztünk: mi a dolguk?

A koronavírus-helyzet fokozódásával egyre több katonába botlani Szegeden: gyakran látni őket a Mars Téri Piac, az ÁRKÁD Szeged vagy a Szegedi Vasútállomás környékén, a szegedi kórházakba kórházparancsnokok érkeztek, akárcsak a létfontosságúnak minősített vállalatokhoz is – ezek körébe 4 napja a Bonafarm – Pick Szeged is beletartozik. Rákérdeztünk, hol, mi a kivezényelt katonák funkciója.

A válasz egyenesen a Honvédelmi Minisztériumtól érkezett meg villámgyorsan: tájékoztatnak, segítenek, ha kell, biztosítják a rendet. Bővebben:

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

KATONÁK A LÉTFONTOSSÁGÚ VÁLLALATOKNÁL

“A honvédelmi irányító törzsek nem szakmai irányítást gyakorolnak. Fő feladatuk, hogy a katonák szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel közvetlen segítséget nyújtsanak – logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi, biztonsági feladatokban – az érintett cégek számára és biztosítsák a köztük való együttműködés szervezett keretek közötti folyamatos és biztonságos működését” – áll a Szeged365.hu-nak megküldött honvédségi levélben.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport – március 14-ei megalakulását követően – soron kívül beazonosította azokat a vállalatokat és társaságokat, amelyek tevékenysége nélkülözhetetlen az ország biztonságos működéséhez, valamint az állampolgárok folyamatos ellátásának biztosításához. A beazonosított vállalatok közül az elsőként kiválasztott 71-hez március 19-én érkeztek meg a katonák, a rendőrség, illetve a katasztrófavédelem munkatársai.

A vállalatokhoz kivezényelt katonák feladatait így foglalta össze a Szeegd365.hu-nak a Honvédelmi Minsiztérium illetékese: “A honvédelmi irányító törzsek nem szakmai irányítást gyakorolnak. Fő feladatuk, hogy a katonák szakmai tudásukkal és a Magyar Honvédség eszközeivel közvetlen segítséget nyújtsanak – logisztikai, teher- és személyszállítási, ellátási, őrzés-védelmi, biztonsági feladatokban – az érintett cégek számára és biztosítsák a köztük való együttműködés szervezett keretek közötti folyamatos és biztonságos működését.

Fotó: Délmagyarország

Március 25-én 13-al bővült azon vállalatok köre, amelyekhez katonák érkeztek. A kiválasztott cégek mind a stratégiai fontosságú ágazatokban, az egészségügy, élelmiszeripar, közlekedés, vízügy, oxigénellátás és az infokommunikáció területén működnek. Április 3-án, az Akciócsoport döntése nyomán 9 céggel bővült a létfontosságúnak minősített vállalatok köre. Van közük szegedi érdekeltség is: a Bonafarm tulajdonban lévő Pick Szeged.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

KÓRHÁZPARANCSNOKOK: KATONAI TÁMOGATÁS A KÓRHÁZAKBAN

Katonák segítik március 30-ától 51 kórház vezetőit abban, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében a szükséges egészségügyi felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek és fertőtlenítőszerek megóvása biztosított legyen, valamint a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartatása ne szenvedjen csorbát.

A kórházparancsnokok biztosítják az egészségügyi intézmény és az Operatív Törzs közötti közvetlen kapcsolattartást és a soron kívüli információáramlást, valamint a kórházparancsnok munkájával elősegíti az egészségügyi intézmény veszélyhelyzetben keletkező kiemelt érdekeinek érvényesítését az Operatív Törzs felé.

Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

KATONÁK A MARS TÉRI PIACNÁL, AZ ÁRKÁDNÁL ÉS A KÁRÁSZ UTCÁN

A járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel március 20-ától, az ország több városában katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot – áll a honvédségi levélben. Ahogy írják, ennek elsődleges célja a lakosság biztonságérzetének növelése, a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása. Segítik a rendőrség munkáját a kijárási korlátozással bevezetett intézkedések megismerésében, betartásában is. Felhívják az állampolgárok figyelmét a rájuk vonatkozó rendeletekre és azok betartásának fontosságára.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a katonai rendészeknek alapfeladataikon felül most további két kiemelt feladatuk van. Az egyik az úgynevezett humanitárius közlekedési folyosó közbiztonságának fenntartása. A korridor lényege, hogy a rendészeti szolgálat az átmenő forgalmat azon keresztül biztosítsa. A rendőrség kilenc benzinkutat és az ahhoz tartozó pihenőt jelölt ki (információink szerint a Szeged melletti M43 pihenő is ilyen – a szerk.), ahol az ország területén átengedett külföldi állampolgárok megállhatnak pihenni. Ezek közül öt helyen katonák nyújtanak segítséget az érintetteknek. A magyar katonáknak továbbra is jelentős szerepe van az országhatáraink védelmében és a határátkelőhelyek biztosításában.

Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A hozzánk eljuttatott levelet így zárta a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya:

Bízzanak bennünk! A járvány megfékezése érdekében, rendkívül fontos az összefogás. Tegyünk meg mindent együtt az ország, a magyar emberek biztonságáért!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb