Gasztro

Szeged365 Húsvét: online megy locsolkodni a szegedi cukrászda

A koronavírus okozta helyzet alaposan átírta az idei Húsvét forgatókönyvét: nincs locsolkodás, rokonlátogatás, ráadásul csütörtökön még a kijárási korlátozást is meghosszabbították. Egy valamiről viszont garantáltan nem kell lemondanunk: húsvéti gasztro-élvezet, házhozszállítva, ezúttal a Delimo Cukrászdától.

MANNAH REDA: ÚJRA ÉLETET LEHELTÜNK A REÖK CUKRÁSZDÁBA

“Akkor jó az ünnep, ha sokan vagyunk. Az idén viszont ez lehetetlen” – kezdte Mannah Reda, a Delimo és Reök Cukrászdák tulajdonosa, aki ismét nagyot húzott: összehívta a jelenleg ideiglenesen zárva lévő REÖK Cukrászda csapatát, újra kinyitották a koronavírus-helyzet óta zárva lévő műhelyt és nekiestek a húsvéti sütemények, torták, kalácsok gyártásának. “Elhatároztuk, hogy vidámságot csempészünk a szegediek asztalára” – ecsetelte a Szeged365.hu-nak a szegedi vállalkozó.

A kollégák egy egészen speciális helyzetben dolgoznak: – Bár a Varró Zoltán tervezte REÖK Cukrászdát ideiglenesen bezárták (erről korábban ITT írtunk), a pincében lévő műhelyt újra kinyitották: Magyar Ede ikonikus, szecessziós épületébe újra élet költözött.

Bizonytalan ideig zárva a Reök cukrászda is (Fotó: Szabó Dávid)

– A cukrászműhelyünket úgy rendeztük át, hogy minimum másfél-két méter távolság legyen a kollégák között. Váltott műszakokban sütik a húsvéti termékeket, egyszerre, az új elrendezésben mindössze hárman férnek be a műhelybe. –

Mindenki maszkban, kesztyűben dolgozik, a termékekhez egyetlen készítési fázisban sem érnek hozzá puszta kézzel.

“Nagyon komoly előkészület kellett a termelés újraindításához, arról nem is beszélve, hogy a higiéniai előírásainkat is még szigorúbbra kellett vennünk” – magyarázta a Szeged365.hu-nak Mannah Reda.

NOVÁK ÁDÁM: EGYRE NYITOTTABBAK A SZEGEDIEK

Novák Ádám, a Delimo mestercukrásza a Szeged365-nek elmondta, hogy idén a tavalyitól eltérő koncepcióra építették fel kínálatukat, ami első blikkre úgy tűnik, ismét betalált vásárlóiknál. A legnagyobb sikert az előttünk álló ünnepen a húsvéti, puha, aranysárga fonott kalácsnak és a húsvéti tortának jósolta a Reök és Delimo cukrászmestere.

Emellett természetesen a csokis-mogyorós piskóta, avagy a ropogós mogyoró réteg, a meggy zselé és a tejcsokoládé hab egyedi kompozíciója is kelendő. Sok szegedi előrendelt a vaníliás mandulás piskótából, a mandulás kekszből, a sóskaramell rétegből és a madártejhab mousseból is.

„A kalács minden évben alapjáraton a különlegességek között van számon tartva húsvétkor, a torta esetében pedig kétségtelen, hogy a friss, üde, tavaszt megidéző díszítés volt az, ami elnyerte a tetszést. Színes, krémes de mégsem gej. Egyébként minden évben az adott ünnephez megfelelően igyekszünk bevetni egy-egy újítást, úgy az ízvilág, mint a dekorálás tekintetében. És úgy tűnik a szegediek közül is egyre többen nyitottak minderre, ennek pedig nagyon örülünk.”

Mint az a beszélgetés során kiderült, a cukrászda mindenmentes termékeket is gyárt és értékesít, így aztán a legkülönbözőbb érzékenységgel küzdők is boldogan fogyaszthatják a mesterműveket.

A mestercukrász elárulta, vevőiknek, azaz a szegedieknek nagyjából a fele érintett mindebben. Éppen ezért a kínálat szinte minden eleme gluténmentes, vagyis mandulalisztből készül. Ezen apropó kapcsán kerültek 2020-ban Az ország tortája címért versenyzők között a top5-be, a cukormentes listán.

Apropó, ha már itt tartunk: tavaly az Év Kávézója című, országos közönségszavazáson három kategóriát is megnyertek, naná, hogy Szegedről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb