Közélet

Szeged365 a világ körül: katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az Egyesült Államokat

Donald Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánították az egész Egyesült Államokat, 2500 új fertőzött egyetlen nap alatt Oroszországban, Ferenc Pápa Húsvét hétfőn a járvány sújtotta országokért imádkozott. Szétnéztünk, mi történt ma a Szeged táblán túl.

KATASZTRÓFA SÚJTOTTA TERÜLETTÉ NYILVÁNÍTOTTA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT DONALD TRUMP

Donald Trump az egész Egyesült Államokat katasztrófa sújtotta területté nyilvánította. Trump twitteren tett bejelentésében megjegyezte, először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították.

Trump bejegyzését a képre kattintva éred el:

Fotó: Doug Mills/The New York Times

Trump: “Győzelemre állunk és győzni is fogunk a háborúban, melyet a láthatatlan ellenség ellen vívunk!”

Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól. De az amerikai katasztrófának a járványügyi apparátus leépítésével és a koronavírus fenyegetésének elbagatellizálásával megalapozó Trump nem sokkal később egy másik posztjában már a tagállamok kormányzóit noszogatta, hogy javítsanak a szűrőprogramjaikon és az ezt koordináló apparátuson, és szerelkezzenek fel védőmaszkokkal.

Fotó: Vox.com

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 550 ezernél is több a diagnosztizált vírusfertőzöttek, és 21 700 fölé nőtt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma. Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is. (forrás: Index.hu)

A JÁRVÁNY SÚJTOTTA ORSZÁGOKÉRT IMÁDKOZOTT FERENC PÁPA

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott országokért imádkozott Ferenc pápa húsvéthétfőn. Kiemelte a családokról a kijárási korlátozások között is gondoskodó nők szerepét.

Fotó: BBC


Az egyházfő az apostoli palotában, a pápai lakosztály úgynevezett könyvtárszobájában olvasta fel beszédét, amelyet a Vatikán interneten közvetített. A beszédet a latin Mennyek királynője imádság követte, amely pünkösdvasárnapig helyettesíti az Úrangyala imát. Ezután a lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából áldását adta az üres térre.

A Szent Péter Bazilika előtti tér, itt még telis-tele hívőkkel. Fotó: ATV.hu

Beszédében az egyházfő – ahogyan már a szombat esti vigílián is tette – ismét a Krisztus sírjához járuló nőkről szólt, akik fájdalmuk és szenvedésük ellenére sem veszítették el a reményt. A nők szolgálatát emelte ki a járványhelyzetben is: az egyházfő a “másokkal törődő” nőket, orvosnőket, ápolónőket, a rendfenntartó erőknél és a börtönökben dolgozó nőket, valamint a létfontosságú üzletekben dolgozó nőket említette. (forrás: Origo.hu)

OROSZORSZÁG: 2500 FERTŐZÖTT, 24 ÓRA ALATT

Hétfő reggelre minden korábbinál több, 2558 új igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Oroszországban, írja a Guardian. Ezzel összesen már 18 328-ra emelkedett az igazolt esetek száma, a legtöbb oroszországi eset a fővárosban, Moszkvában koncentrálódik.

Hol, hogy áll most a járvány?
Fotó: Index.hu

A járványnak 148 áldozata van, egy nap alatt 18-an haltak meg. Eddig 1470-en gyógyultak fel a betegségből.

Oroszországban kezdetben ígéretesnek tűntek a statisztikák, de aztán meredeken megindult felfelé a napi esetek száma. Eközben a gazdaság is súlyosan megszenvedi a károkat, elsősorban az olajár zuhanása miatt, amelynek megállítása csak mérsékelten sikerült az OPEC+, kitermelés visszafogásáról szóló, továbbra is ingatag megállapodása révén. Az orosz kormány hatósági árak bevezetését tervezi az élelmiszerek terén, miután 10-20 százalékos drágulást tapasztalható a kiskereskedelemben.

Fotó: The Guardian




Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb