Közélet

Hódmezővásárhely: egyéves csecsemő és 90 év feletti férfi kapta el a koronavírust

Egy 90 évnél idősebb vásárhelyi férfinél és egy egyéves helyi csecsemőnél diagnosztizálták az új típusú koronavírust, vagyis Hódmezővásárhelyen is felütötte a fejét a COVID-19 – írja a Promenad.hu. A hírportál úgy tudja, ők az első fertőzöttek a Szeged melletti városban.

Fotó: Programturizmus.hu

Egy 90 évnél idősebb férfi és egy 15 hónapos kislány kapta el a koronavírust Hódmezővásárhelyen, adta hírül a Promenad.hu. Az alábbiakban a másik hódmezővásárhelyi portál, a Vásárhely24.hu sorait idézzük, akik időközben utolérték a kislány szüleit:

A házaspár három gyermeket nevel, a legkisebb, egy 15 hónapos kislány (úgy tudják ő a megyében a legfiatalabb fertőzött), a múlt szerdán váratlanul magas lázat mutatott, kicsit bedagadt a mandulája, kicsit étvágytalan volt, és hasmenés is jelentkezett nála. A szülők orvoshoz vitték, aki a biztonság kedvéért tesztet kért koronavírusra. Az első teszt negatív lett, a második viszont pozitív. A szülők és a család másik két gyermek tagja addigra enyhe, de a koronavírusos megbetegedésre jellemző tüneteket produkált, a férj kicsit köhögött, pár napig volt nehézlégzése, a feleségnek fájt a feje, a gyermekeknek is volt enyhébb, nem komoly tünete, de aránylag jól vészelték át eddig a megbetegedést.

Elmondták, a kicsi diagnosztizálása után már nem is hagyták el elővigyázatosságból a házat, másokkal nem érintkeztek, a bevásárlást, ügyintézést a kapun kívül, családtagok, barátok végezték. Nagyon fontosnak tartották kiemelni, azt látják, sajnos sokan még mindig nem veszik kellően komolyan a koronavírus-járványt és a figyelmeztetéseket, ezért elmesélték, a járvány kirobbanásától igyekeztek a legkevesebbet mozogni, inkább otthon maradni, a lakást nem elhagyni. A férj csupán dolgozni járt, ahol munkája révén alig érintkezett emberekkel, a feleség pedig csak bevásárolni ment el. A vírus azonban még így is – és ez őket is villámcsapásként érte – megjelent a családban. Jelenleg – hétfő délután – a család többi tagjának tesztjének eredményére várnak, ebből talán legalább az kiderül, melyikük létesített kapcsolatot a vírussal először, vagy egyedüliként. De természetesen ez sem biztos.

Azt is elmondták, a mentők és mindenki a rendszerben nagyon kedves, készséges és segítőkész volt, de látszott, nagyon sok a munkájuk, nagyon sok tesztet, ellenőrzést végeznek a területen dolgozók.

A többgyermekes szülők szerint jelenleg is sokan vannak, akik segítenek, leteszik a kapu előtt a boltban vásároltakat, ők pedig igyekeznek átvészelni ezt az időszakot. Hozzátették, egyelőre, szerencsére – és ez maradjon is így – ők ennyivel “megúszhatják” a járványt. Sok vitamint, immunerősítőt fogyasztottak korábban is, a gyerekekkel együtt, talán ezért is enyhébbek a tünetetek, de kijelenteni ezt sem lehet. Elmondták azt is, az íz és illat elvesztése egyáltalán nem jelentkezett, ezt még a 15 hónapos kislányuknál is lepróbálták.

A család a Vásárhely24.hu cikkén keresztül is azt kéri mindenkitől: maradjon otthon, az egészség sokkal fontosabb, minthogy egy máshogy megoldható vásárlással, egy mártélyi sétával azt kockára tegyék, a munkába járás során pedig kövessenek el minden óvintézkedést, melyet egyébként ők is megtettek, maszkot hordtak és sokat fertőtlenítettek. A legfontosabb üzenetük pedig talán az, egy gyermek is elkaphatja a vírust. Azt a vírust, mely olyan tüneteket produkál a semmiből, melyet egy szülőnek sem kívánnak. Nyomatékosan kérik a gyermekes családokat, ne vigyék ki a lakásból a gyermekeket, maradjanak otthon és lehetőség szerint a szülők is maradjanak most otthon.


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb