Szegedi Arcok

Szeged felett a nap: Mikor küldhet és fogadhat újra látogatókat Szeged?

A turizmus a koronavírus járvány egyik legnagyobb vesztese. Ez Szegedet is érinti, hiszen a turisztika itt is húzóágazat, Szeged népszerű hazai turisztikai célpont, és a városban több utazási iroda van, küldő és fogadó oldalon egyaránt. A szegedi turisztika néhány szereplőjét és a turizmus területén fontos szerepet játszó intézményeket kerestünk meg.

Rengeteg Szeged365.hu olvasót mozgatja a kérdés: mikor süt már ki Szeged felett (is) a nap? Tegnap a szegedi fesztiválok szervezőit, szórakoztatóipar szereplőit kérdezünk, ma reggel pedig a város ismert sportolóit: hogyan látják a jövőt?

A szegedi Tourinform iroda is tovább folytatja a munkát, de csak és kizárólag online. A iroda vezetője, Ács Szilvia a Szeged365-nek úgy nyilatkozott, azt remélik, hogy a koronavírus-járvány a nyár elején, azaz júniusban lecseng és ezt követően újra a turistáktól zeng majd a napfény városa.

„Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány globálisan hatott a turizmusra, akadnak olyanok, akik pozitívan tekintenek az előttünk álló időszakra, és azt remélik, – mint, ahogyan egyébként mi is – hogy a veszélyhelyzetnek hamarosan vége lesz. Ezt bizonyítja az is, hogy vannak, akik már most, online, e-mailben érdeklődnek a szegedi látványosságok felől.”

Fotó: Szabó Dávid

A Tourinform vezetője úgy véli az első, ami a turizmuson belül beindul majd az a hazai turizmus lesz, hiszen az emberek ki lesznek éhezve a kikapcsolódásra. Éppen ezért az iroda már most arra készül, hogy a rendes kerékvágásba való visszatérés után a hozzájuk forduló turisták számára érdekes, izgalmas és kedvező programokat biztosítson.

Prónay Bence, a szegedi Proko Travel utazási iroda marketing igazgatója, valamint a Magyar Utazási Irodák Szövetségének marketing és kommunikációs bizottsági vezetője a Szeged365.hu-nak elmondta, a tavaszi utazások nagy része meghiúsul, lemondásra kerül vagy már került is.

A nagyobb légitársaságok is május végére-június elejére teszik az újraindulásukat, akár a fapadosokról, akár a nagyobb légitársaságokról beszélünk. Persze, teszi hozzá Prónay Bence, csökkentett utas-, és járatszámmal, csökkentett szállodai szobákkal lehet ekkor még csak számolni. Az irodák is ennek megfelelően terveznek, ők is több partnerrel egyeztettek már.

Forrás: pixabay

A környező országokban feloldják a korlátozások egy részét. Ezzel kapcsolatban Prónay Bence azt mondta, a cseheknél és a szlovákoknál már érezhető ez a tendencia. Ott már jelentősen csökkentek az útlemondások, és késő nyári és őszi időpontoktól már beindultak a foglalások is. Magyarország ebből a szempontból a térség egyik legóvatosabb országának számít. Ezt nagyvállalati és biztosító partnereik elmondásaiból is tudják.

Forrás: pixabay

Elmondása szerint egyre több országban kezdenek rájönni arra, hogy a gazdaság nem tartható fenn hosszú távon a szigorú korlátozásokkal, és óvatosan, lassan, de ezekből engedni kell.

Veprik Róbert a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatója a Szeged365.hu-nak elmondta, hogy jelenleg ők is zárva tartanak. A kollégáik külön csoportokban és műszakban dolgoznak, vigyáznak, hogy a lehető legkevesebb legyen köztük az érintkezés, és természetesen betartják a távolságokat. Erről egy korábbi cikkünkben írtunk már:

Veprik elmondta azt is, jelenleg természetesen nincsenek programok a Vadaspark területén, arra gondol, hogy késő nyáron, kora ősszel kerülhet sor az első közös eseményekre. Nekik, mondta Veprik, viszonylag könnyű dolguk van, hiszen amint lehetséges, akkor megtartják a társasági programjaikat, nem fognak egymásra csúszni. Ők, tette hozzá Veprik, egy kis költségvetésű intézmény, számukra jelenleg a legfontosabb, hogy a nehéz időszakot átvészeljék, és egyetlen munkavállalót se kelljen elküldeniük.

Még semmi sem bizonyos a Szabadtéri Játékokkal kapcsolatban

A Szegedi Szabadtéri Játékokkal kapcsolatban még az sem bizonyos, hogy meg lesz-e tartva az idei évad. Jelenleg is folynak a produkciók előkészületei. Folyamatosan figyelik a járvánnyal kapcsolatos híreket, intézkedéseket, és természetesen az aktuális fejleményekről weboldalukon, közösségi felületeiken tájékoztatni fogják a nézőket. Bő egy hete elindítottak egy online kitölthető kérdőívet is, mely nagyon sokat segít abban, hogy a legmegfelelőbben tudjanak reagálni közönségük igényeire a jövőben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb