Közélet

Koronavírus news vs fakenews: 25 fok felett nem terjed?

Egyre inkább itt a tavasz, Szegeden a héten már 17 és 24 fok között fog mozogni az átlaghőmérséklet. A közösségi médiában (és így jópár szegedi csoportban) egyre jobban terjed egy hír (vagy álhír?) arról, hogy 25 Celsius fok felett jelentősen lassul a koronavírus terjedése. A Koronavírus news vs fakenews rovatunkban Dr. Németh László szegedi orvost, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnökét faggattuk.

Dr. Németh László válasza a közösségi médiában terjedő hoax-ra:

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, amelyet a vírus hordozó vagy megbetegedett egyén köhögéssel, tüsszentéssel juttathat nagy mennyiségben a környezetébe. Az, hogy a vírus nem terjed 25 fokos átlaghőmérséklet felett, álhírnek bizonyult. Ezt támogatja az is, hogy számos olyan déli országban terjed, és néhol kifejezetten magas a fertőzés aránya, ahol az átlaghőmérséklet magas. Tehát ne nyugtassuk magunkat meg és továbbra is tartsuk be az előírt és javasolt óvintézkedéseket. A maszk viselése, a távolságtartás, a fertőzésnek kitett helyszínek kerülése és a gyakori kézmosás, amely valójában segíthet egészségünk megóvásában. Ha a szennyezett kezünkkel szájunkhoz, orrunkhoz szemünkhöz nyúlunk, könnyen átvihetjük a fertőzés amennyiben fertőző váladékkal szennyezett tárgyhoz nyúltunk.  

Koronavírus news vs fakenews. Folytatódik sorozatunk Dr. Németh László szegedi gyermeksebésszel, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnökével, aki abban segít a Szeged365.hu olvasóinak, hogy eligazodjanak a tengernyi koronavírusos fakenews világában. 

Kérdésed van a koronavírussal kapcsolatban? Végre nem a szomszédtól szeretnéd megkapni a “szakvéleményt”? Írd meg a kérdésed, és mi utánajárunk!

Ide várjuk a kérdéseid: [email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb