Közélet

Legalább egy hétig nem volt orvos a fővárosi Pesti úti idősotthonban

Legalább egy hétig nem volt orvos a fővárosi Pesti úti idősek otthonában – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta: a rendelkezésre bocsátott dokumentációk alapján kiderült, hogy “legalább egy hétig fizikailag nem volt” az intézményben jelen orvos. Bizonyosan nem tudta helyben a gondozottakat vizsgálni. Az időotthon ügyében tovább folytatódik a vizsgálat – közölte.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a Pesti úti idősek otthonánál újabb mintákat vettek, és jelenleg 223 fertőzöttet tartanak nyilván az intézményben, ebből 19 dolgozó. Az elhunytak száma 23. A második mintavétel 267 lakónál, 40 dolgozónál történt meg, a minták laboratóriumi vizsgálata jelenleg is zajlik, keddre vártható eredmény – tette hozzá. Közölte, május 3-ra becsülik a járvány tetőzést, erre készül fel az egészségügyi rendszer technikailag is. Hozzátette: zajlik az egészségügyi dolgozók távoktatása.

Illusztráció

Budapesten jobban betartották a kijárási korlátozás szabályait az elmúlt hétvégén, mint máshol az országban – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert kiemelte: a hétvégén országosan 3945 szabálysértés miatt intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt 24 órában 1738 szabályszegés történt: 816 esetben figyelmeztetett a rendőrség, 521 helyszíni bírságot szabtak ki, és 401 feljelentést tettek emiatt.

Illusztráció

Elmondta, a hétköznapokhoz képest a hétvégéken többen szegik meg a kijárási korlátozást, de ez alkalommal Budapesten nem kellett intézkedniük a rendőröknek. A fővárosban jobban betartották a kijárási korlátozás szabályait, mint máshol az országban – állapította meg a rendőr alezredes.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint vasárnap két teherszállító járat – egy Sanghajból és egy Szöulból – szállított 22 tonnányi egyéni védőfelszerelést Magyarországra.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb