Közélet

Szegeden is visszatérhetnek a betegellátásba a 65 év feletti orvosok

Kásler Miklós adta ki az egész országra, így Szegedre is érvényes miniszteri utasítás kiegészítését, amely lehetővé teszi a 65 év feletti életkorú orvosoknak a betegellátásba történő visszavételét, abban az esetben, amennyiben másképpen nem szervezhető meg az ellátás és ezt az érintett orvos önként vállalja, írja a Népszava.

A Népszava birtokába jutott levél egyébként április 15-i keltezésű. A lapnak nyilatkozó Weltner János sebész, aki oktatóként is érintett, azt mondja, a legrosszabb helyzetben az alapellátás van, ahol aránytalanul nagy számban vannak 65 év felettiek, és ők egyedül dolgoztak. A rendelőintézetekben is egy-egy szakmában egy orvos van, így a rendelettel, ami hátrébb vonta őket ott is nehéz helyzetbe kerültek. Weltner azt is elmondta, a kórházakban tíz orvosból, talán ha kettő lehetett érintett, tehát ott megoldható volt a helyettesítésük.

Kásler Miklós Emberi Erőforrás Miniszter 2020. április 15-én kelt miniszteri utasítás kiegészítése (forrás: Népszava)

A mostani miniszteri utasítás arra biztatja az intézményeket, hogy a munka törvénykönyve által lehetővé tett megállapodással rendezzék a munkaviszonyuk folytonosságát azoknak az idősebb kollégáknak, akiknek a járványhelyzet miatt nem tudnak munkát adni. Azaz van lehetőség arra is, írja a Népszava, hogy továbbra is megkapják a nyugdíjpótló munkajövedelmüket.

a szegedi új klinika (fotó: Szabó Dávid)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb