Közélet

Szeged365 a világ körül: viszlát, Oktoberfest!

Ugrott az idei Oktoberfest, Ausztriában május elsején minden bolt kinyithat, Spanyolországban szürreális egészségügyi állapotok uralkodnak. Napi hírösszefoglaló, hogy a szegedi történések mellett a nagyvilág dolgairól sem maradj le. Van nálunk egy csipetnyi Kim Dzsong is…

AUSZTRIA: MÁJUS ELSEJÉN MINDEN BOLT KINYITHAT

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása – jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedden Bécsben. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése, és ez nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a legjobb eredmény – tette hozzá. Az újranyitás részleteit ismertetve azt mondta: kedden kinyitottak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szájmaszkot kell viselni, és be kell tartani a kötelező távolságot.

Némiképp hasonlónak tűnt ma a helyzet Szegeden is, bár, nálunk semmiféle állami stratégia nincs a folyamat mögött:

NÉMETORSZÁG: VISZLÁT, OKTOBERFEST!

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban ráadásul nem rendezik meg a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke. Németországban jelenleg 143.457 beteget tartanak számon, a halálos áldozatok szám is emelkedett: összesen 4598-an haltak meg koronavírus miatt – írja a Reuters.

SPANYOLORSZÁG: A FÖLDÖN FEKSZENEK A BETEGEK

A legtöbb koronavírusos beteget Spanyolországban regisztrálták Európában, számuk meghaladta a 200 ezret. A járvány áldozatainak a száma átlépte a 20 ezret a spanyoloknál. Több videó is kering az interneten, amely bemutatja, milyen állapotok uralkodnak az ország egészségügyi intézményeiben. Ez a felvétel március végén Madrid egyik legnagyobb kórházában készült. Jól látható, hogy a betegek a folyosón fekszenek, mivel a drasztikusan megnövekedett esetszám miatt nincsen elegendő kórházi ágy a fertőzöttek ellátására – írja az Origo.hu.

A fotóra klikkelve elindul a fent említett videó:

CNN: KIM DZSONG UN ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOTBAN LEHET

Egyre több a találgatás, miért nem volt ott az észak-koreai diktátor az államalapító születésnapjára megrendezett ünnepségen. Műtéten esett át Kim Dzsong Un az amerikai és a dél-koreai média egybehangzó jelentései szerint. A CNN  egy névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesre hivatkozva azt állítja, hogy az észak-koreai vezető „nagy veszélyben” van a meg nem nevezett beavatkozás után.

A CNN-ben röviddel az után jelent meg a hír erről, hogy a jórészt Észak-Koreából megszökött személyek által működtetett Daily NK meg nem nevezett észak-koreai forrásokra hivatkozva közölte, hogy Kim Dzsong Un  április 12-én szív- és érrendszeri beavatkozáson esett át, és jelenleg egy villában lábadozik a Phenjan melletti Hjangszan üdülővárosban. Hivatalos forrásból sem Washingtonban, sem Szöulban nem erősítették meg a sajtóban megjelent híreket. A CNN egy amerikai hírszerzési forrása azt mondta: az egészségügyi problémákról szóló információ hiteles, azt vizsgálják, hogy mennyire lehet súlyos a diktátor baja.

Forrás: MTI-Reuters-Origo-Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb