Közélet

Csökkenhet a 65 év felettieknek járó idősáv a boltokban

Módosulhat a 65 év felettiek számára kiszabott vásárlási idősáv a boltokban a jelenlegi háromórás, kizárólagos időtartam rövidülésével és a szombati nap korlátozásainak eltörlésével – értesült a Magyar Nemzet.

Az érvényben lévő szabályozás szerint reggel 9 és 12 óra között csakis a 65 év felettiek tartózkodhatnak az élelmiszerboltokban, patikákban, piacokon és dohányboltokban. A nap többi időszakában viszont épp fordítva, ott csakis a 65 év alattiak. Ezen változtatna a kormány a Magyar Nemzet szerint:

  • a 65 év felettiek 9 és 12 óra közötti vásárlási lehetőségét 3-ról 2 órásra csökkentenék
  • a korlátozást szombatonként teljesen eltörölnék, tehát ott bárki, bármikor vásárolhatna

A piaci tapasztalatok szerint a reggeli idősávban, nyitástól 9 óráig az elmúlt hetekben nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében – írja a lap. A bolti forgalom a háromórás speciális szakaszban – amikor egyébként továbbra is jelentős lenne az értékesítés, főként a hét vége felé – látványosan csökken 12 óráig. Délben viszont ismét megindult fölfelé a látogatottság, amikor zárásig az aktív korúakat fogadják a bevásárlóhelyek. Úgy tűnik, hogy a korlátozott időtartam miatt túlságosan koncentrálttá váltak a 65 év alattiaknak elérhető időszakok a nap során, ezért a védekezéssel kapcsolatos stratégia mentén idomulhatnak az eddigi előírások az aktuális viszonyokhoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb