Közélet

Elbocsátási hullám: masszív leépítés a Continental-nál, a Bosch-nál és a Budapest Airportnál is

Orbán Viktor pénteken reggel bejelentette: május elejétől fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítják Magyarország gazdaságát. A jelek szerint nagy szükség lesz rá, a pár hete elindult leépítési hullám a Continental-t, a Bosch-t és a Budapest Airport-ot is elérte.

CONTINENTAL: 127 DOLGOZÓT KÜLDENEK EL NYÍREGYHÁZÁN, LEÉPÍTÉS JÖHET MAKÓN IS

127 dolgozót küld el a Continental, a vállalat közleménye szerint a leépítés oka nem a válság, hanem a Mobile Fluid System üzletágban (Nyíregyházán) gyártott hűtő-fűtő rendszerek csökkenő kereslete. Az üzletág megszüntetése miatt 127 dolgozó – ezen belül 109 munkaviszonyban foglalkoztatott – munkahelye szűnik meg év végéig. A cég közlése szerint egy részt igyekeznek támogatni a dolgozókat a másik hazai üzemegységbe, vagy külföldi telephelyre való áttelepülésben, és a leépítést is ütemezetten tervezik végrehajtani, hogy a dolgozók a lehető legtovább végezhessék tevékenységüket, és terveik szerint valahogyan támogatnák az újra-elhelyezkedésüket is.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke két napja közölte, hogy több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, míg a Hankook rácalmási üzemében szakaszosan küldenek el munkavállalókat. A Napi.hu úgy tudja, már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős létszámleépítést hajtanak végre.

A fenti értesüléssel némiképp ellentmond, hogy a Continental közleménye szerint a hűtő-fűtő rendszeren felül gyártott termékeket más kelet-európai gyáraikban, főként Makón készítik majd el, ráadásul pár hete a makói gyár menedzsmentje kijelentette: nem terveznek csoportos elbocsátást. Logikusnak tűnik, hogy a nyíregyházi eset akár még létszámbővítést is generáljon Makón, erre ma reggel rákérdeztünk az illetékeseknél, amint jön információ, hírt adunk róla.

A témához kapcsolódó iparági hír: a szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási abroncsgyártó üzemében is komoly leépítés folyik, ahol március 24-én állították le a termelést.

800 KOLLÉGÁTÓL VÁLIK MEG A BOSCH MAGYARORSZÁG

A hatvani Bosch-gyár megrendelési állománya 70-75 százalékkal zuhant, ezért a cég több mint 800 embertől válik meg – írta az Index egy, a gyár dolgozóinak küldött küldött belső levél alapján, amit később a 6 ezer főt foglalkoztató cég sajtóosztálya is megerősített.

A vállalat arról tájékoztatta a dolgozókat: nem számolnak azzal, hogy 2020-ban visszatérhetnek a normál üzletmenethez.

Mivel az autóipar gyártási számai a közeljövőben valószínűleg nem fognak visszatérni a korábbi szintekre, a hatvani gyárban létszámleépítésbe kezdenek. Április végéig elküldenek 700 kölcsönzött munkavállalót, ezzel párhuzamosan év végéig az „indirekt területen” dolgozó munkavállalók létszámát is csökkentik 130 fővel.

MAJDNEM 300 EMBERT RÚGHAT KI A BUDAPEST AIRPORT

Közel háromszáz munkavállalójától válik meg a Budapest Airport, írja a Magyar Nemzet. A Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret kezelő cég egyelőre annyit közölt a lappal, hogy „legfeljebb 275 főre” jelentettek be létszámcsökkentést, ez a szám azonban a forgalmi helyzettől füg­gően, és a munkahelyvédelmi intézkedéseknek köszönhetően még jelentősen csökkenhet. A Budapest Airport pénteken közleményben jelentette be, hogy elkerülhetetlenné vált a létszámcsökkentés a kieső légi forgalom miatt. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma több mint 99%-át elveszítette a koronavírus okozta helyzetben.

Forrás: Portfolio.hu, MTI, Index.hu, Napi.hu, 24.hu, Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb