Közélet

Egyre biztosabban látszik, előbb vagy utóbb bizony dolgoznunk kell! Hogyan védekezzünk közben a koronavírus ellen?

Nagyon sok álhír jelenik meg a koronavírusról. A Szeged365.hu olvasóit felvértezzük ezek ellen, nem engedjük, hogy félre legyetek vezetve! Jöjjön a Koronavírus News vs. Fakenews sorozatunkban három újabb kérdés, amiről sok hír és álhír terjeng most is a neten.

Dr. Németh László szegedi orvos, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnöke segít nekünk abban, hogy maximálisan szakmai válaszokat kapjunk a kérdéseinkre.

Első kérdésünk: a D-vitamin szedése segítheti a szervezetünket a koronavírus elleni védekezésben?

“Mai ismereteink szerint a szervezetünk immun válasza tudja legyőzni a Corona vírus fertőzést. Fontos, hogy szervezetünk megkapjon minden olyan vitamint és nyomelemet, amelyre szüksége van a természetes egyensúly megtartásához, viszont óvakodjunk ezek túladagolásától. 

Nem bizonyított az a tény, hogy nagy adag D vitamin szedése „gyógyszerként” hatna a Corona vírussal fertőzött egyénekben.” Szedjünk tehát vitaminokat, kiemelten figyeljünk arra, hogyha munkába kell járnunk, akkor a lehető legbivalyabb erőben legyen az immunrendszerünk!

Második kérdésünk: A maszkot hordjam vagy ne hordjam? Minden csatorna mást mond ezzel kapcsolatban.

“A maszk viselése minden esetben javasolt amikor magunk fertőzöttek, vírus hordózóak vagyunk vagy köhögünk, tüsszögünk, orrfolyásunk van. Ez a környezetünk megvédésében elengedhetetlenül szükséges.

A maszkot szintén fontos viselnünk saját védelmünkben minden olyan esetben amikor zárt térben tartózkodunk és várhatóan sok ember van az adott helyen vagy várhatóan nem tudjuk tartani a megfelelő távolságot a többiektől (üzletben, liftben, egyéb vásárláskor, piacon stb) Ha ilyen helyeken járunk, ne feledjük el hazaérkezéskor az azonnali szappanos kéz és arcmosást.

A maszk viselése szintén kiemelten fontos amikor például élelmiszert, gyógyszert viszünk időssebbeknek, szüleinknek, nagyszüleinknek. Ilyenkor is fontos a megfelelő távolság tartása, illetve a kézmosás.

A maszkok viselésénél figyeljünk a gyakori cserére, amennyiben egyszerhasználatos maszkot hordunk, illetve a gyakori mosásra és vasalásra ha anyagból készült mosható maszkunk van.” Tehát a legjobbak a mosható, ezáltal többször is használható maszkok. Több ezer szegedinek osztottunk már ilyen maszkokat, és nem állunk meg, visszük folyamatosan!

Harmadik, egyben utolsó kérdésünk mára: Tud-e olyan vírus járványról, ami nyáron is ugyanúgy terjedt, mint hűvösebb időszakokban?


“Nagyszámú vírust ismerünk, amely képes komoly járványokat okozni. Terjedésük többnyire nem időjárás függő az egyedi fertőzésekből a járvánnyá alakulás során. A teljesség igénye nélkül néhány olyan vírus amely a múltban már komoly járványokat okozott: 

  • járványos gyermekbénulás (poliomyelitis),
  • spanyol nátha, 
  • ázsiai influenza, 
  • hongkongi influenza 
  • AIDS,
  • H1N1,
  • Ebola,
  • Zika vírus.”

Ebből sajnos az következik, hogy nem bízhatjuk az időjárásra a piszkos munkát. Nagyon fontos hogy betartsuk az alapvető szabályokat a munkahelyeken is: 1. kézmosás 2. fertőtlenítés 3. maszk hordása, amikor csak lehet 4. megfelelő távolság tartása 5. vitaminok szedése, immunrendszerünk legyen a lehető legerősebb a következő hónapban

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb