Közélet

Újabb részletek a járványhelyzet enyhítésével kapcsolatban – nyitások, új idősávok


- Hirdetés -

Részletesebb lehetséges enyhítési forgatókönyvet vázolt fel a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Magyar Nemzet ma reggel. Ez természetesen a szegedi üzleteket is érintheti majd.

Tegnap írtunk arról, szintén a Magyar Nemzet értesülése alapján, hogy a jövő héttől országszerte, így Szegeden is, mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban.


- Hirdetés -

Mostani cikkükben azt írják, hogy első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során, míg a fokozatosság elve szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban.

Fotó: Szabó Dávid

Arról is írnak, hogy a nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez, attól függően, miként alakul a járvány tetőzése utáni egészségügyi helyzet.

Ugyanígy körvonalazódik egy új szabályozás a vendéglátó helyekkel kapcsolatban is. A Magyar Nemzet azt írja, hogy várható, hogy az étkezőhelyeken szabályozzák a helyben fogyasztás körülményeit a vendégtérben elhelyezhető létszám vagy a fogadható társaság mérete alapján az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolság feltételével. Az is elképzelhető, hogy a mostani teljes tiltás után egyelőre úgy lehet majd limitált létszámú éttermi programon részt venni, ha arra előzetesen bejelentkeznek az érdeklődők, hogy ne fordulhasson elő tumultus egy-egy nyilvános étkezőhelyen. Úgy tudjuk továbbá, hogy a nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó. Ezen felül előírás lehet, hogy a pincérek és a jegyértékesítők is szájmaszkban kell, hogy végezzék munkájukat.

Ennél majd nagyobb távolságtartás kell a jövőben, egy darabig, az étteremeken belül (fotó: Szabó Dávid)

Az is előfordulhat, írják, hogy mivel az elmúlt hetekben az ilyenkor szokásos tavaszi forgalom felét bonyolította a bolti kereskedelem, míg az internetes élelmiszer- és egyéb értékesítés túlfeszült a jelenlegi kapacitásán, változik a hagyományos boltok nyitvatartási ideje is, ugyanakkor az egységes szabályt az önkormányzatok a helyi viszonyokhoz igazíthatják. Emellett két óránál várhatóan nem lesz hosszabb és korábbi időpontban végződhet majd a 65 év felettieknek megállapított, 9–12 óráig tartó beszerzési idősáv hétköznaponként.

Forrás: Magyar Nemzet


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb