Gasztro

Bécs minden lakóját meghívja egy adag ételre

Megakadt a szemünk egy híren: Bécs minden lakóját meghívja egy adag ételre. Az osztrák főváros minden háztartásának olyan vásárlási utalványokat küld, amelyeket a város vendéglátóhelyein lehet majd beváltani, jelentette be szerdán Michael Ludwig bécsi polgármester.

Forrás: Programturizmus.hu

A gasztronómiai ajándékutalvány értéke egyszemélyes háztartás esetében 25 euró lesz, a többszemélyes háztartások pedig egységesen 50 eurót kapnak. Az akciót a vendéglátóipari egységek május 15-re tervezett megnyitására időzítették, hogy felpörgessék a bajba jutott vendéglátóipar forgalmát. Összesen 950 ezer bécsi háztartásnak juttatnak az utalványokból, amit júniustól szeptember végéig lehet majd felhasználni a város éttermeiben, kávéházaiban.

Forrás: Programturizmus.hu

Az ötlet nagyjából mindenkinek jól jön:

  • Kedves gesztus a város lakóinak, akiknek valószínűleg nem tett jót a gazdasági recesszió (akárcsak nekünk, szegedieknek, bár gyanítjuk, a bécsieket kevésbé viselte meg).
  • Pozitív a kritikus helyzetbe került vendéglátósok számára is. Ha maga az utalvány nem is váltja meg a világot, de egyértelmű az üzenete: “menj helyi étterembe!”
  • Ügyes kommunikációs húzás a polgármester részéről, törődik a városban dolgozó, nehéz helyzetbe került vállalkozókkal, tesz egy klassz gesztust az ott élő emberek felé és példát mutat, “gyerekek, most aztán berúgjuk a gazdaság motorját” érzetet keltve.
  • …és igen, ha a vendéglátás felpörög, a hozzá kapcsolódó, kiszolgáló szektorok is felpörögnek.

Ha az összes kiosztott utalványt felhasználják, Bécs a tervek szerint 40 millió eurót költ a projektre. A polgármester szerint a város költségvetése a korábbi jó évek után megengedheti magának a támogatást, ráadásul a bécsi gasztronómia mintegy 1,4 milliárd eurót termel évente és 60 ezer alkalmazott munkahelye függ tőle.

Hello, Vienna Calling!

Nekünk tetszik Michael Ludwig húzása, Szegeden is szívesen látnánk hasonló megoldást, természetesen a város gazdasági lehetőségeihez mérten.

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSUNK

A nap híre: hétfőtől már a kávézók, éttermek belterében is ülhetünk, június 1-től mehet a lagzi is, nomeg az ott nem alvós nyári táborok is.

Forrás: 24.hu, MTI.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb