Közélet

Székely Nemzeti Tanács: van még esély?


- Hirdetés -

“Valamennyi folyamatban levő európai polgári kezdeményezés esetében hosszabbítsák meg fél évvel a támogató aláírások gyűjtését” – kérte a Székely Nemzeti Tanács.

A hosszabbítást amiatt kérték az érintettek, mert a koronavírus-járvány, és az emiatt bevezetett korlátozások ellehetetlenítették a kezdeményezés népszerűsítését és a papír alapú aláírásgyűjtést. Az SZNT ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a halasztás egy javaslat, amit az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia. Közleményben üdvözölte a határidő kitolását az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is. A Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetsége reményét fejezte ki, hogy “az EU intézményei, valamint a magyarellenes erők nem gördítenek akadályt a határidő meghosszabbítása elé, és így az elkövetkező hat hónapban összegyűlhet a kellő mennyiségű szignó az eddig hiányzó országokból is”.


- Hirdetés -

A pártszövetség arra utalt, hogy a szabályzat szerint egy polgári kezdeményezés akkor érvényes, ha támogatására sikerül egy év alatt összegyűjteni egymillió aláírást, úgy, hogy az aláírások száma hét országban haladja meg az illető ország EP-képviselői számának hétszázszorosát. A nemzeti régiók polgári kezdeményezését több mint 1,2 millió EU-állampolgár támogatta, de a küszöböt csak három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült átlépni.

Az EMSZ kijelentette: folytatják az aláírásgyűjtést, hogy akár kétmillió aláírással “hangsúlyosan és megkerülhetetlenül” helyezzék fel “az európai döntéshozók problématérképére” “a nemzeti régiók tudatos elsorvasztására törekvő állampolitikákat, valamint ugyanezen régiók megvédésének halaszthatatlan szükségszerűségét”.

A nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés azt kéri, hogy az EU kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Biztosítsa e régiók számára az esélyegyenlőséget az EU-s pénzforrások elérésében úgy, hogy az unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

KORÁBBAN ÍRTUK A TÉMÁBAN

Május 7-én összegyűlt az 1 millió aláírás a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kezdeményezett európai polgári kezdeményezéshez. A nemzeti régióknak közvetlen uniós támogatást kérő petíciót a szabályok értelmében egyelőre mégsem lehet az Európai Bizottság elé vinni, mert a 7 ország közül csak Magyarországon, Szlovákiában és Romániában haladta meg az aláírások mennyisége a népesség-arányos nemzeti küszöböt:


- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb