Mindenmás

Napi Pakk, csütörtök: Isten éltessen, Napfény Városa! Ma van Szeged Napja!

Kezdjük a ma reggeli pakkunkat a legfontosabbal: ma van Szeged Napja! Bár az ünnepségsorozat és a XXVI. Szegedi Borfesztivál elmaradt, mi garantáljuk: nem maradtok “szegedi vagyok” életérzés nélkül ma sem!

ISTEN ÉLTESSEN, NAPFÉNY VÁROSA!

Röviden: nincs szeretni valóbb város, mint Szeged! Mi, a Szeged365.hu kollégái imádjuk a romantikus naplementéit, a belváros mediterrán pezsgését, a féktelen fesztiválokat, a gyönyörű szegedi lányokat (ezt a mondatot speciel férfi kolléga körmölte le) és a város mosolygós lakóit. Nálunk a legjobb a halászlé (és igen, ökörség bele tésztát tenni), nálunk lövi a legzúzósabb gólokat a Pick Szeged és nekünk van az országban a legklasszabb egyetemünk (ezt több, nemzetközi felmérés is igazolta az utóbbi hetekben).

Hálásak vagyunk az Istennek, hogy itt élhetünk!

Egy kis Szeged-sztori:

A terület az újkőkor óta lakott. A várost először 1183-ban említik. Nagy Lajos király uralkodása idején a régió legjelentősebb városává fejlődött, 1498-ban szabad királyi városi rangot kapott. A török uralom után, 1715-ben kapta vissza ezt a rangját. 1719. május 21-én címert kapott, ma is május 21-én ünnepeljük a város napját, az idén már 301 éve. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több jeles eseménye is kötődik gyönyörűséges Szegedünkhöz.

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz. Az épületek nagy része elpusztult, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek váltották fel a régieket.

A trianoni békeszerződés után több elcsatolt dél-magyarországi város szerepét is átvette, jelentősége tovább nőtt. 1962-ben Csongrád megye székhelye lett. A szocializmus éveiben könnyű- és élelmiszeripari szerepét erősítették, ma is az ország egyik élelmiszeripari központja, nomeg a leginkább pezsgő egyetemi város és fontos kulturális központ is. Egyetemünk, a Szegedi Tudományegyetem az ország legjobb minősítésű egyeteme, rendezvényeink, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok mindent visznek!

Szeged lakói a történelem során sokféle nyelvet beszéltek, legtöbbjük saját nyelvéhez vagy helyesírásához igazította a város nevét: 

  • németül: Szegedin vagy Segedin
  • szerbül: Сегедин
  • horvátul: Segedin
  • szlovákul: Segedín
  • románul: Seghedin.
  • Ókori forrásokban görögül: Partiszkon, latinul: Partiscum néven ismert.

Szómagyarázatok Szeged nevének eredetére:

  • személynév (a szeg/szög színjelölő szónak a -d képzős származéka).
  • a Tiszába ömlő Maros által okozott vízszínváltozást jelölték ezzel a szóval vagyis a Szeged fölötti hely az a hely, ahonnan a Tisza zöldes színét sárgásbarnára (azaz népiesen mondva szög színűre) változtatja.
  • a városnál a folyó majdnem derékszögben kanyarodva folyik tovább, kiszögellést tesz és ennek a szög szónak -d képzős származékából ered Szeged város neve.
  • sziget szóból ered, azért, mert Szeged a Tisza főága és a mellékvizei által körbefogott területen, szigeten jött létre (a sziget szó egyébként összefügg az ugor eredetű szög sarkot, hajlatot, éket jelölő szóval).

CSAKAZÉRTIS BORFESZT

A legszegedibb szegediek, nomeg rengeteg mennyei nedű: a törölt XXVI. Szegedi Borfesztivál ideje alatt nap mint nap ismert szegediek mesélnek arról, mit jelent számukra a Napfény Városa, mi pedig ellátjuk a Szeged365.hu olvasóit jobbnál jobb borokkal!

Akik már meséltek: Gregor Bernadett, Vajda Attila, Trap Kapitány, Borovics Tamás, Szilágyi Annamari, Dj Lennard, Vadkerti Attila, Nagy Péter, Kárász Anna, az alapító Dlusztus Imre és Puskás László, nomeg olyan ikonikus borászok, mint Balla Géza vagy Frittmann János. Hamarosan érkezik Márton Anita, Pataki Feri és a “100 pontos Áts Karcsi, a király!”

Akik már nyertek tőlünk 1-1 üveg bort:

Laposa Kőkövön Furmint: Erdélyi Miklós

Frittmann Rose Cuvée: Nagy-Kovács Tündi

Szentpéteri Generosa: Szanka Helga

Gere Zsolt Kisasszony: Fekete Annamária

Polgár Primőr Portugieser: Csermák Anita

Vasárnap estig minden nap sorsolunk, katt az alábbi posztunkra, írd meg, mit szeretsz Szegedben vagy küldd el a kedvenc Borfeszt-élményed és kis szerencsével már repül is a finomság:

https://www.facebook.com/szeged365/photos/a.140206797522736/160068832203199/?type=3&theater

MA SZÜLETTEK, NÉVNAPOSOK, ÉVFORDULÓK

Isten éltesse a mai névnaposainkat: Konstantin, Teofil, Mirella, András!

Ma van a Magyar Honvédelem Napja, ennek kapcsán ma egy exkluzív, honvédségi Szeged365 interjúval jövünk! Az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik a Magyar Honvédelem Napját. 1951-ben a Minisztertanács határozatot hozott a ?Néphadsereg napjá?-nak bevezetéséről, illetve megünnepléséről szeptember 29-én, a pákozdi győzelem emlékére. Később a Magyar Honvédség Napja volt az ünnep neve. 1992-ben az önálló Horvátország érzékenységére való tekintettel ezt az ünnepet a magyar kormány május 21-re, Buda 1849-es visszavívásának évfordulójára helyezte át és a Magyar Honvédelem Napjának nevezték el.

54 éves Frei Tamás, akinek a kávézója sajna már bezárt a Széchenyi téren (pedig imádtunk oda járni), 93 éve született Zwack Péter Unicum-félisten, 68 éves Mr. T, a Szupercsapat és a Rocky III. örök rosszfiúja!

IDŐJÁRÁS: PONT, MINTHA BORFESZT LENNE…

Legalább időjárás-ügyben Borfeszt-fíling van: szeles, borongós időnk lesz ma, minimum 8, maximum 20 fokkal, esni, ha minden jól megy nem fog. A következő pár nap így fest a Köpönyeg.hu szerint:

A TEGNAPI NAP LEGFONTOSABB HÍRE

Június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez – közölte Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerda délután.

Forrás: MTI, Lechner Tudásközpont, Wikipedia, koponyeg.hu, ezenanapon.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb