Közélet

Napi összefoglaló: visszavonható a rendkívüli jogrend, forradalmasíthatja a fertőzések elleni védelmet az SZTE új fejlesztése

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: visszavonható a rendkívüli jogrend. Forradalmasíthatja a fertőzések elleni védelmet a Szegedi Tudományegyetem új fejlesztése és továbbra sem nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában Csongrád megyében. Napi összefoglaló.

NEM NŐTT A FERTŐZÖTTEK SZÁMA A MEGYÉBEN

3678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 476 főre emelkedett az elhunytak száma, 1587-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1615 főre csökkent. Csongrád megyében nincs új regisztrált fertőzött. Megérkeztek a legfrissebb számok.

VISSZAVONHATÓ A RENDKÍVÜLI JOGREND

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy a kormány kedden a parlament elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot, mert, ahogy elmondta kétségtelenül jól állunk, Magyarország sikeresen védekezett a járvány első hullámával szemben.

MÉG MINDIG LEHET JELENTKEZNI AZ INGYENES INFORMATIKAI KÉPZÉSRE

Pénteken délben zárul a regisztráció az Újratervezés programra, amely szintén a járvány miatt esetleg munkahelyváltásra készülőket segíti. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében meghirdetett ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra már több mint 50 ezren jelentkeztek – közölte a minisztérium.

FORRADALMASÍTHATJA A FERTŐZÉSEK ELLENI VÉDELMET AZ SZTE ÚJ FEJLESZTÉSE

Öntisztuló, fotokatalikus hatáson alapuló reaktív intelligens bevonat alapanyagaként hasznosuló vegyszermentes antibakteriális technológiát fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói, amellyel forradalmasíthatják a fertőzések elleni védelmet: egy olyan fertőtlenítési módszert fejlesztettek ki Prof. Dr. Dékány Imre kutatócsoportjában, amely látható fény hatására alkalmas a felületeken és a levegőben lévő mikroorganizmusok, valamint allergének inaktiválására.

SZEGEDEN IS MINDEN ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK A KATÁSOK A JÁRVÁNY IDEJÉN

Szegeden is minden ellátásra jogosultak a katások a járvány idején. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány már a koronavírus-járvány első két hetében olyan intézkedéseket hozott, amelyek a munkahelyek megtartását szolgálták, és azt, hogy a vállalkozások minél kisebb költségekkel vészelhessék ezt a nehéz időszakot.

KEVESEBB, MINT 500 ÚJ KORONAVÍRUSSAL FERTŐZÖTTET ÁPOLNAK KÓRHÁZAKBAN

Kevesebb, mint 500 új koronavírussal fertőzöttet ápolnak a kórházakban, közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

TÖBB, MINT 800 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKBEN KAPOTT VÉDŐESZKÖZÖKET AZ SZTE

Több, mint 800 millió forint értékben kapott védőeszközök az SZTE. Altatógépeket, ultrahang berendezéseket, mobil CT-t, nukleinsav izoláló automata készülékeket és endoszkópot is kapott az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéshez az intézmény, amit szükség esetén a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járványügyi egységeiben és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén kialakított járványügyi ellátó központban alkalmazzák. Az eszközök értéke mintegy 840 millió forint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb