Közélet

4,8 milliárd forintból modernizálták az SZTE Radiológiai Klinikát, Palkovics szerint a megvalósult beruházás óriási siker

4,8 milliárd forintból modernizálták az SZTE Radiológiai Klinikát, a képalkotói diagnosztikai ellátás megújulása óriási dolog, mondta Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter péntek délelőtt a Napfény Városában.

Mint azt Palkovics László a Nukleáris Medicina Intézetben és Női Diagnosztikai Központban ismertette, a fejlesztés megvalósítására három évvel ezelőtt különítettek el a kormány 4,8 milliárd forintot a központi költségvetésben. A képalkotó eszközök már több, mint 15 évesek voltak, ez pedig nagyban hátráltatta a a betegellátást, a kutatást és az oktatást is.

A technológiai beruházást követően azonban immár a legmodernebb eszközökkel várják az intézmény egészségügyi dolgozói a pácienseket. A fejlesztés egyébként a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nyolc épületében valósult meg.

A komplexumért különben egy külsős vállalkozó felelt eddig, az együttműködés azonban nem bizonyult túl hatékonynak. Ám a magyar kormány támogatásából megvalósult, 100 eszközzel bővült, XXI. századi, professzionális orvostechnológiai és betegbiztonsági elvárásoknak is megfelelő, új képalkotó diagnosztikai eszközpark, immár a régió legkorszerűbb MR centrumát és új betegirányítási rendszert tudhatja magáénak.

Fotó: Bobkó Anna

Vagyis kijelenthetjük, hogy az SZTE radiológiai klinika kapacitása európai színvonalúvá vált.

Ahogyan az Palkovics László miniszter látogatása során kiderült, a fejlesztések tovább folytatódnak, ősszel a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika új tömbjét adják majd át és minden bizonnyal nemsokára elfogadják a Fejközpont tervezetét is.

A sajtótájékoztatón részt vett Róvó László és Fendler Judit is, aki kiemelte, hogy a fejlesztés olyan lehetőségeket biztosít, ami túlmutat majd a gyógyításon, pályázatokat és kutatásokat tudnak elindítani, emellett pedig külföldi betegeket is el tudnak majd látni, térítéses vizsgálatok fejében. Ezen felül az adatok feldolgozása és tárolása is könnyebb lesz, az új informatikai rendszernek köszönhetően. Valamint a betegeknek sem kell majd személyesen megjelenniük az előjegyzéskor, hiszen a betegirányítási rendszer is átalakításon esett át, vagyis a call center kialakításával a pácienseket telefonáláskor ezután automatikusan a megfelelő helyre kapcsolják majd annak érdekében, hogy azok  a képalkotó vizsgálatra történő időpontkéréskor a megfelelő osztályon foglaljanak időpontot.

Fotó: Bobkó Anna

Kincses Zsigmond Tamás, a Radiológiai Klinika vezetője elmondta, ezek az eszközök az oktatást is magasabb szintre emelhetik, így a szakorvosképzés résztvevőinek és a kutatásban résztvevők számára is új utak nyílnak meg.

A Szeged365.hu korábban bővebben erről itt írt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb