Közélet

Breaking: Leváltották a Szegedi Törvényszék elnökét

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke június 17-étől visszavonta dr. Tárkány-Szűcs Babett Szegedi Törvényszék elnöki feladatainak ellátására szóló megbízatását. Az OBH közleménye szerint az intézkedésre a SZEVIÉP-ügyben Szegeden hozott felmentő ítéletet követő felülvizsgálat eredményének ismeretében került sor.

Bár 2018 novemberében a Szegedi Járásbíróság bűnösnek mondta ki, a Szegedi Törvényszék 2019 decemberében másodfokon bizonyíték hiányában már felmentette a SZEVIÉP-ügy vádlottjait. Az ítélet után az OBH vizsgálatot rendelt el. A hivatal közleményéből kiderült, hogy a jelentés elkészült, amelynek eredményeként dr. Tárkány-Szűcs Babett elnöki megbízatását június 17-étől visszavonták, további egy érintettel szemben fegyelmi eljárást kezdeményeztek, így most már összesen három személy ellen folyik ilyen eljárás.

Az egyik érintettel szemben a fegyelmi eljárást felfüggesztették a SZEVIÉP-ügyben folyamatban lévő harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig. A vizsgálati jelentést az OBH elnöke tájékoztatás és értékelés céljából megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.

Fotó: Szabó Dávid/Szeged365.hu

AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT NEM TÖRTÉNT BŰNCSELEKMÉNY

Az ügyészség ma közleményben jelezte: megvizsgálta a jelentést, és – egyetértve az OBH belső vizsgálatának következtetéseivel – megállapította, hogy a tanácsban részt vett bírák vonatkozásában, illetve az ügyelosztás kapcsán – a fegyelmi felelősségen túlmenően – nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény gyanúját keltette volna fel, továbbá a közérdekvédelmi ügyészi fellépés sem indokolt.

Mint ismeretes, a SZEVIÉP Zrt. egykori vezetőit a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben helyezték vád alá, az ügy harmadfokon a Pécsi Ítélőtáblán jelenleg is folyamatban van.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb