Szegedi Arcok

Megszólalt a vasalódeszkás tanár: “voltam olyan marha, hogy megcsináltam ezt a videót”

„Egy fél ország röhögött a videómon három hónapig, közben az én életemből eltűnt a humor” – nyilatkozta Vezsenyi László, vagy, ahogy az egész ország ismeri: a Vasalódeszkás Tanár. A makói pedagógus először szólalt meg a botrányt kavart eset óta, mint a HVG.hu-nak elmondta, ha visszamehetne az időben, nem csinálná meg a „digitális úszásóra” videót.

A SZEGEDI JUGYUN VÉGZETT

Vezsenyi László nem szereti, ha a “Vasalódeszkás Tanár” néven hívják, ezért inkább a saját nevén mesélünk róla. Tehát, Vezsenyi pedagóguscsaládból származik, egy véletlenen, egész pontosan egy szerelmen múlt, hogy nem műbútorasztalosnak ment az érettségi után, hanem a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, Szegedre. „Igazából addig nem is voltam biztos benne, hogy tényleg tanár leszek, amíg el nem mentem az első tanítási gyakorlatra. Abban a pillanatban viszont, ahogy ott álltunk a gyerekek között, megéreztem, hogy ez nagyon klassz, ez az én pályám. Ott ragadtam. 14-en voltunk csoporttársak fiúk, ma rajtam kívül ketten, ha tanítanak” – magyarázta a HVG.hu-nak adott interjújában.

1991-ben kapta meg a diplomáját, egy Makó melletti kistelepülésen, Magyarcsanádon kezdett el tanítani. „Kemény év volt, mert kezdőként egy olyan iskolába kerültem, ahol nagyon durván szembesülni kellett az élettel. A tanulók döntő többsége ugyanis hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű volt. Erre a helyzetre a főiskola hibernált világában, ahol maximum elitdiákokat látunk a gyakorlóiskolákban, nem készítik fel a hallgatókat. Bementem az első órára, mondtam a gyerekeknek, hogy a következő foglalkozásra mindenki hozzon rövidnadrágot, atlétát, fehér zoknit. A kollégám diszkréten félrehívott, hogy ezeknek a gyerekeknek nemhogy fehér, de zoknija sem biztos, hogy van. Hagyjam ezt a dolgot.”

Küzdelmes év volt sok nehéz és sok jó pillanattal, de szerette volna az ingázást mellőzni, úgyhogy a következő évben átkerült egy makói általános iskolába. Itt tanított 23 évet, nagyon szerette ezt az iskolát. „Sok mindent felépítettem, a szertár fejlesztésétől kezdve a rendezvényekig, az iskolai élet legkülönbözőbb dolgaiban vettem részt örömmel. Fantasztikus tantestületünk volt, és a mai napig is az van, tartom velük a kapcsolatot. Ja, és országos diákolimpiai aranyat is nyertünk.”

Közben elvégezte az egyetemet, mert szerette volna magát továbbképezni, és egy kicsit idősebb korosztállyal is foglalkozni. Egykori gimnáziumában üresedés volt a testnevelő tanári pozícióban, és az akkori igazgató átcsábította. Mint az interjúban mondta, óriási dilemma volt, hogy otthagyja-e a szeretett iskoláját vagy maradjon. Vezsenyi tanár úr tehát, végül 2015-ben átigazolt a József Attila Gimnáziumba. „Nagyon szerettem itt is tanítani az első perctől kezdve. Szárnyaltam. A tanítás mellett csináltam pinceklubot a gyerekekkel, kihordtuk a szemetet, kivakartuk padlót, lemeszeltük a falakat, retró bútorokat tarháltam az egész városból, bevittem a hangfalaimat, saját pénzem költöttem a hangosításra. Volt ott koncert, szülinapok, osztálybulik. Iskolai diákbizottság-vezető voltam, kutyakiállítást szerveztem a gyerekeknek, sportversenyeket csináltam” – sorolja.

A makói pedagógus szerint a viszony akkor romlott meg a tankerülettel, amikor az (egyébként anno őt is átcsábító) egykori igazgatót elmozdították a helyéről, ő pedig felemelte a hangját.

“VOLTAM OLYAN MARHA, HOGY MEGCSINÁLTAM EZT A VIDEÓT”

Jött a karantén Makón is, kiderült, hogy hétfőn nem mennek vissza tanítani. Elkezdődött a karanténoktatás. Furcsállották a diákok, de igazából a tanárok is ezt az egészet. Főleg az online testnevelésóra hangzott szürreálisan. A diákok csak ímmel-ámmal jelentkeztek föl a Google Classroomra. Volt, aki kérdezte is, hogy most valóban interneten fognak tesiórát tartani?

“És voltam olyan marha, hogy megcsináltam ezt a videót” – mesélte a HVG.hu-nak Vezsenyi.

„Nem akartam vele a világhálón szerepelni, a százvalahány gyerekemnek szántam, hogy kicsit felrázzam, megnevettessem őket, hátha később szívesen bekapcsolódnak az órákba. Természetesen a videó nem tanagyag volt, nem tananyagként küldtem ki. Bár elhangzik az elején, hogy digitális úszás óra, de könyörgöm: nincs ilyen! És nincs búvárzokni sem. Nappaliban nem úszunk vasalódeszkán. Nem kell a szemüveget felvenni, ha erős a fény a szobában. Ugyanilyen szürreális dolog volt – ezt utólag nagyon bánom – hogy behoztam két üres sörösdobozt, meg egy üres csipszzacskót, és azt mondtam, hogy fontos a folyadékpótlás, meg táplálékbevitel. Nyilván a gyerekeknek soha nem mondjuk, hogy igyál alkoholt, meg, hogy tömd magad csipsszel.”

A pedagógus szerint a videó nem valamiféle lázadás volt a rendszer ellen, hanem csupán “egy abszurd válasz egy abszurd helyzetre.”

NEM MENT ÁT A POÉN…

A videó kikerülése utáni másnap behívatták Vezsenyit az igazgatóhoz, hogy azonnal vegye le a YouTube-ról, amit ő meg is tett. De akkor már tanítványai elkezdték terjeszteni, és – mint tudjuk –, ami egyszer kikerül a netre, az ott is marad. „Egy fél ország röhögött a videómon három hónapig, közben az én életemből eltűnt a humor” – mondja.

A tankerületvezető ugyanis nem vette humorosra a dolgot, állítólag szülői feljelentésre indított eljárást a pedagógus ellen. Írásbeli figyelmeztetést kapott a tanár. Ebben azt emelték ki, hogy sört iszik, ezzel rossz példát mutat a diákoknak, Továbbá a vasalódeszkás úszástanítással veszélyes gyakorlatokra bírja rá őket. Nem függesztették fel, de elvették tőle a tanítványait, plusz megkövetelték, hogy minden nap adja le a tananyagot (noha azt senki nem fogja elvégezni). Ez utóbbi elég megalázó büntetésnek hangzik, de – mint mondja – nem is bánta, mert így senki nem mondhatta, hogy milyen jól jött ki a videó-ügyből, még dolgoznia sem kell ezután.

A TANKERÜLETI VEZETŐ LEMONDÁSÁRÓL

„Ez nekem nem győzelem” – nyilatkozta Balázs József lemondása kapcsán, ahogy mondta, ez a három hónap elment. “Csak a párom tudja, hogy én mit éltem meg, hogy bezárkóztam a szobába, még a saját kertembe sem jöttem ki egy hétig. Mélyen nyomasztott, hogy a szüleimnek hónapokon keresztül hazudnom kellett. Édesanyám amúgy is beteges, a karanténhelyzet pláne rosszul érintette, nagyon vigyáztunk rá. Mindig kérdezte, mi van az iskolában? Vagy ki tudtam kerülni a választ vagy nem, de akkor hazudtam. Nem mertem elmondani neki, hogy anyuka, megvontak a diákjaimtól, nem taníthatok. Nem tudom, mi történt volna vele, ha elmondom.”

Vezsenyi László nem tudja egyelőre, hogyan tovább. Abban sem biztos, hogy marad-e pedagógus, vagy hogy marad-e a József Attila Gimnáziumban, ahol a kollégái támogatják, a diákok szeretik, de az igazgatónő nem állt ki mellette: „Nagyon haragszik rám, holott én nem csináltam semmit.” 

…ÉS VÉGEZETÜL: CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE LEGERŐSEBB VASALÓDESZKÁJÁRÓL

Az egész ország azt találgatja, hogy bírta el a nem éppen pehelysúlyú tanárt a vasalódeszka. “Nos, ez egy régi darab, nagyon masszív fa alátámasztással. Eredete egy lomizáshoz kapcsolódik. Az egyik szomszéd kirakta a háza elé lomtalantáskor. Megláttam, gondoltam, jó lesz a cserepes virágaimhoz állványnak. Vagy tíz évig jó is volt, ennyit várt arra, hogy sztár lehessen. Jobb lett volna, ha eltüzelem.” – mondta Vezsenyi.

Forrás: HVG.hu

Fotók: Blikk.hu, HVG.hu, Túry Gergely

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb