Közélet

Néhány óra alatt kimutatja az eredményt: elkészült az első hazai fejlesztésű koronavírusteszt

Elkészült az első magyar fejlesztésű koronavírusteszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél. Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelentette be csütörtökön Budapesten.

A magyar vírusteszttel olyan módszer áll rendelkezésre, amely alapja lehet a hazai oltóanyag kifejlesztésének.  A miniszter szerint a koronavírus-fertőzés elleni védekezésben, így a hatásos oltóanyag-fejlesztésben, valamint a betegség eredményes kezelésében alapvető fontosságú, hogy megismerhető legyen a vírusfertőzésen átesett magyar betegek immunológiai válasza, mérni lehessen a szervezetben a fertőzésre adott ellenanyag mennyiségét és dinamikáját.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a koronavírus sikeres izolálása és szaporítsa után elkezdődött a vírus genetikai vizsgálata, beazonosítva azokat vírustörzseket, amelyek a magyarországi megbetegedéseket okozták. Jelentős lépésnek nevezte a teszt kifejlesztését, és azt mondta, a teszt által mutatott pontos ellenanyagszint meghatározása fontos, mert ez lényeges vizsgálati anyag lesz a vakcinára adott immunválasznál is. A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártását néhány héten belül elkezdik.

A teszt kifejlesztésében az NNK, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, valamint a CMC Déli Klinika szakemberei vettek részt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb