Közélet

Ingyen utazhatnak a vakáció ideje alatt az iskolás csoportok a vonatokon

Ingyen utazhatnak a vakáció ideje alatt az iskolás csoportok a vonatokon. A hatályos szabályozás a tanítási időszakban biztosít díjmentes vasúti utazási lehetőséget általános és középiskolai csoportok számára az országos múzeumokhoz, nemzeti emlékhelyekhez, műemlékekhez. A veszélyhelyzet idején azonban az osztálykirándulások, tanulmányi kirándulások elmaradtak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelése szerint ezért a személyszállító vasúttársaságok az idei nyárra is kiterjesztik a kedvezményt.

A jogszabályban foglaltak alapján a díjmentes vasúti utazás az általános iskolák, középfokú iskolák és gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai nevelési-oktatási intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulói és minden tizedik diák után egy fő kísérő számára biztosítható az iskola által szervezett csoportos utazás keretében. Mivel a lehetőség célja a nemzeti és egyetemes kulturális örökség javainak megismertetése, az ingyenes vonatozás a határozatban tételesen felsorolt úti célok felkeresése esetén jár.

Schanda Tamás miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár elmondta: „A jogszabályi rendelkezések a kedvezmény biztosítását a tanítási időszakra írják elő, a nyári szünetre nem vonatkoznak. Így ha egy iskolai osztály a vakáció ideje alatt pótolná be a tanév végén elmaradt kirándulást, fizetniük kellene a vonatozásért. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a rendkívüli helyzetre tekintettel elrendelte, hogy a vasúttársaságok üzletpolitikai kedvezményként biztosítsák az ingyenes utazást 2020. június 29-tól augusztus végéig.”

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A szervezett iskolai csoportok a nyáron is csak a rendeletben felsorolt helyszínekre utazhatnak díjmentesen a GYSEV és a MÁV-START járatain. A kedvezménnyel élve az országos múzeumokat és tagintézményeiket, több mint 30 nemzeti és történelmi emlékhelyet, műemléket – a debreceni Nagytemplomtól a visegrádi Fellegvárig – látogathatnak meg ingyen vonatozva. Szeptember elejétől ismét a jogszabály erejénél fogva szervezhetőek majd térítésmentes utazással tervezve az osztálykirándulások.

Forrás: www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb