Közélet

Kezdetét vette a MOL, az Audi és az SZTE új projektje (exkluzív interjúk)

Kezdetét vette a MOL, az Audi és az SZTE új projektje, létrehozzák a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központot, ahol a megújuló üzemanyagokat vizsgálják majd, a beruházás 4 milliárd forintból valósul meg a Napfény Városában.

A 2020. június 1. és 2023. január 31. között megvalósuló projekt célja egy olyan, piaci megalapozottságú kompetencia központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a fő kutatási irányokat az ipari partner jelöli ki, az alap-, az alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket egységbe foglalva. A kutatás során három fókuszterületre koncentrálnak: mindhárom középpontjában a kőolaj illetve a kőolajszármazékok állnak. Az egyik fókuszterület a tenzidek (felületi anyagok) fejlesztése, a második a megújuló üzemanyagok hatásvizsgálata, a harmadik pedig az alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztése lesz – ismertette Prof. Dr. Rovó László a Szegedi Tudományegyetem rektora szombat délután a Napfény városában.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A legfrissebb beruházásról Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere, Hernádi Zsolt a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Les Zoltán az Audi Hungaria Zrt. járműgyártásért felelős igazgatósági tagja is szólt. Mind a hárman üdvözítették a kooperációt, amelyet Magyarország legjobb egyetemével közösen hajtanak ismét végre.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Végezetül Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellár asszonya felidézte a már megvalósult beruházásokat, örömét fejezte ki bennük és említést tett arról, hogy a cél továbbra is a fejlődés és a megújulás, hogy minél több, minél szakképzettebb, okosabb diák kerüljön ki az egyetem falai közül és, hogy az intézménynek a már amúgy is meglévő jó hírneve még erősebb legyen Európában.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Magyarország két legnagyobb vállalkozásának vezetői a Szeged365.hu-nak elárulták, mi a siker titka, ismertették a projekt célját és annak menetét is.

Ezt követően Dr. Rovó László a Szegedi Tudományegyetem rektora és Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere összegezte a kooperáció jelentőségét az előző évek tapasztalatait majd a jövőbeni célokról is ejtettek néhány szót.

A beruházásról a Szeged365.hu korábban így írt:

A Szeged365.hu a sajtótájékoztatót élőben közvetítette, ezt itt nézheted meg újra:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb