Közélet

Horvátországba indulnál nyaralni? Van egy kis gond…

…elszabadult a járvány, írja az MTI. Rekordszámú, 116 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek pénteken Horvátországban, ezért Vili Beros egészségügy-miniszter közölte, hogy új intézkedéseket hoznak: helyenként szigorítják a horvát határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben.

Vili Beros egészségügy-miniszter bejelentette: újra kezdi munkáját a horvát operatív törzs.

“Még mindig tárgyalunk a szükséges intézkedésekről, és a nap végéig pontosítjuk őket” – mondta Vili Beros a Tudományos Tanácsnak a kormány székházában tartott tanácskozása után. Bejelentette azt is, hogy a Covid-19-járvány ellen küzdő operatív törzs (náluk is van, csak nem Müller Cecíliával) visszatér a napi sajtótájékoztatókhoz. Davor Božinović miniszterelnök-helyettes szerint a karantén csak az EU-n kívüli szomszéd országok, Szerbia és Bosznia állampolgáraira vonatkozik majd. Božinović ezt olyan ésszerű rendelkezésnek nevezte, ami összhangban van az Európai Bizottság ajánlásaival.

Horvátországban június végén szabadult el újra a járvány:

  • június 15-én az aktív esetek száma mindössze 7 fő volt
  • jelenleg viszont mindez 978 

A járványgörbe tehát ugyanolyan meredeken emelkedik, mint tavasszal, amikor a legszigorúbb karantén-intézkedéseket bevezették.

EKÖZBEN ITTHON

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője ma nyilatkozott arról, hogy leginkább olyan környező országokból került be a vírus, ahol emelkedett a fertőzések száma. Azt mondta: az operatív törzs csütörtöki ülésén tárgyalták meg a szomszédos országokban kialakult helyzetet. 

Elmondása szerint összeállítottak egy javaslatcsomagot, amelyet várhatóan a hétvégén tanulmányoz át Orbán Viktor, és jövő héten várható a különböző intézkedések bevezetése.

Forrás: MTI, Index, Portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb