Kikapcs

Szeged365 Cinema: Grabowski, a magyar James Bond (filmajánló)

A nyolcvanas évek a magyar rajzfilmtörténet csúcspontja, ez az évtized teremtette meg generációk kedvenceit. Csak az egész estés alkotások közül ekkor született Vuk (1981), vászonra került a Fehérlófia (1982), Szaffi (1985), Az erdő kapitánya (1988) és Vili, a veréb (1989) is. Természetesen ennek az időszaknak az egyik zászlóshajója az igazi, földrészeket átívelő magyar kémfilm, a Macskafogó (1986) is.

Jöjjön közelebb, Safranek!

Életemben egyszer volt egy olyan hét, amikor vártam az iskolát, minden egyes nap úgy ébredtem, hogy végre felkelt a nap. Egész pontosan nem is a sulinak örültem, hanem a tanítás előtti reggeleknek, mert hétfőtől péntekig indulás előtt negyed óráig nézhettem a Macskafogót, természetesen VHS-en.

Nem volt véletlen a rajongás. A Macskafogó egyszerre egy jól működő parabola a hidegháború miatt kettészakadt világ ellenállásáról, és egy baromira jól működő kémfilm, merész akciókkal és eleven, időtlen humorral. Jól időzített alkotás, amely a kétpólusú világ fenntarthatatlanságát megfogalmazva olyan problémára világít rá, ami az évtized filmjeit is áthatotta a Bond-filmektől Rambóig.

Nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében.

Nepp József forgatókönyve kiválóan ülteti át a fenyegető helyzetet egy világméretű macska-egér párharcba, ráadásul a történetet olyan parádés humorral önti nyakon, amit ritkán látni filmvásznon. A sztori egyszerre önironikusan figurázza ki a macskák hierarchikus világát Teufel és Safranek párosán keresztül, kioszt egy tockost a mindent elvállaló, de igazából semmihez sem értő pancservállalkozóknak a patkányok képében, és megteremti a sérthetetlen, laza, de kicsit pocakos magyar James Bondot Grabowski személyében.

Ternovszky Béla rendezővel közösen olyan rajzfilmet alkottak, amely páholyt bérel a legjobb magyar animációs alkotások között, amely több mint harminc évvel megszületése után is lazán megoldja azt a bravúrt, hogy a teljes családnak minőségi szórakoztatást nyújt. Humora a gyerekeknek nem érthetetlen, a szülőknek nem bugyuta, szóval tökéletes ellentettje a balul elsült folytatásnak.

A Macskafogót július 12-én, vasárnap 21 órától lehet megnézni az újszegedi Partfürdő szabadtéri mozijában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb