Szegedi Arcok

Kipper György: a vitorlázás megtanított arra, hogy nem minden úgy van, ahogy azt én akarom

Kipper György, a szegedi Tiszavirág Sport Egyesület elnöke több mint negyven éve hajózik a Tiszán. Otthonosan mozog a vitorlások, hajók, csónakok vagy épp egy szörf fedélzetén. Pontosan tudja, hogy „honnan fúj szél” és a hajóban tett első mozdulatokból látja azt is, hogy kinek, mekkora tehetsége, érzéke van a vitorlázáshoz.

“A vitorlásban lenge szellőben és viharos szélben is meg kell felelni az elvárásoknak, egyedül is tudni kell irányítani a hajót és a legénység szereposztását is meg kell tudni szervezni. A szegedi Tiszavirág Sport Egyesület 1991-ben a szegedi szörfösök társaságaként jött létre. Sajnos a folyóvízi szörfözés–az egyesület nevéhez hűen – tiszavirág életű volt, mivel a HSZ aktuális módosítása után megtiltották a szörfözést a folyókon. A Tisza-úszóházon egy idős bácsi mutatott példát a folytatáshoz. Pap Jani bácsi saját építésű vitorlásával szelte a habokat a Tiszán és az egyesület számára a hullámvölgyből való kiút a vitorlázáshoz vezetett. Sokan nem is tudják, hogy a háború előtt élénk vitorlás élet volt a Szegedi Vitorlás Egyletben. Több mint 20 hajó, regatták, szezon eleji ünnepélyes vitorlafelvonás, vitorlás bál és még számtalan epizódról mesélt Jani bácsi a régmúlt vitorlás élet akkor még élő kalendáriuma. A felszabadulás hosszú időre véget vetett az idillikus történetnek, mivel szinte a teljes szegedi flotta megsemmisült. Egy hajóácsnál javításon levő vitorlás élte túl a felszabadulást, az összes többi a lerombolt híd kiváltására épült átkelőben végezte.” – kezdte gondolatait Kipper Gyuri bácsi.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Mint azt megtudtuk, több évtized tétlenség múltán a Tiszavirág Sport Egyesület megléte jelentette a megújulást. Elkezdődött ugyanis a vitorlás oktatás, majd ezt követően az SZTE hallgatók testnevelés kurzusként választhatták az egyedi sportot. A képzés színvonala folyamatosan emelkedett, napjainkra pedig az ITM akkreditált oktatásává vált. A palettát ezután a kishajó vezető képzés színesítette tovább.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Kipper Gyuri bácsi néhány napja az én tudásomat gyarapította (vagy legalábbis próbálta). Megmutatta, hogy hogyan kerül egy vitorláshajó a vízre, elmagyarázta, hogy a beszálláskor mire kell ügyelni, majd vízre szálltunk és csodálatos Tisza közepén a vitorlázás közben beszélgettünk egy jót.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

ISMERTÉ VÁLT

A beszélgetés során ismertté vált, hogy a vitorlázás:

  • nem egy tömegsport
  • nem egy könnyű sport
  • kell hozzá a megfelelő erő, energia, képesítés és kitartás
  • és, hogy minden egyes vízre szállás egy harc a szél ellen
Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

ADOTTSÁGOK? MEGVANNAK!

És, hogy megvannak-e az adottságok a Napfény Városában ahhoz, hogy Gyuri bácsihoz hasonlóan sok-sok szegediből a vitorlázás szerelmese váljék? Igen! Van egy mesés Tisza-partunk. Vannak szuper kikötőink. Akadnak klassz kis hajóink és van egy remek oktatónk. Minden adva van.

MIK A HIÁNYOSSÁGOK?

És, ha minden adott, akkor hol a gond? A víz szerelmese elmondta:

“A legnagyobb baj az, hogy nem használjuk (használhatjuk) ki a környezetünk adta lehetőségeket. Gyerekkoromban minden hétvégén ezrek pihentek a Tisza-parton. A Sárga, a FOKA, a Partfürdő, a Lapos, az úszóházak sora mind tömve volt emberekkel, akik napoztak, úszkáltak, csónakáztak pancsoltak, vagy éppen söröztek az árnyékban. Algyőn, Mindszenten, Csongrádon a Kűrös-torokban ez most is így van. Szegeden azonban még egy kijelölt fürdőhely sincs a Tiszán. Sőt, egészen a múlt hónap elejéig még szörfözni sem volt szabad! Hosszú küzdelem árán ugyan, de sikerült elérni, hogy azt most ismét lehet, azóta pedig egyre többen élvezik is a lehetőséget. Éppen ezért most felkutatjuk a régi „veteránokat” és megtanítjuk a lelkes fiatalokat” – mondta el a vitorlázás nagymestere.

Majd elmesélte, hogy kedden délelőtt a Huszár Mátyás rakpart Belvedere Palota felőli lehajtójának környékét a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium önkéntes leányaival, szörfösökkel, hajósokkal elkezdte kitakarítani. A munkaakció célja a felhalmozódott szemét elhordása mellett a szörfkikötő mielőbbi létesítése volt.

A szegedi fiatalok örömmel siettek Gyuri bácsi segítségére, hiszen ő maga is többször segített már rajtuk. A vitorlásoktató és az intézmény között ugyanis hosszú évek óta jó kapcsolat áll. A mester pedig hisz abban, hogy aki egyszer ad, az vissza is kap abból, ha nem fél kérni.

AMIT MEGTANULTAM

És, hogy mi az, amit ebben a röpke kis egy órában megtanultam?

  • amíg az autópályán a leállósávban vesztegelve nem segít rajtad senki, addig, ha a vízben kerülsz bajba, mindig akad legalább egy horgász, aki megment
  • a vitorlázás megmutatja, hogy az életben nem minden úgy van, ahogyan azt mi akarjuk, hogy legyen
  • előbb neked segítened kell ahhoz, hogy aztán rajtad segítsenek
  • van miért szeretni a hétköznapokat
  • a vízparton soha, senki sincs egyedül
  • a nők tehetségesebbek ebben a sportágban
Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

AMI FONTOS

Fontos tudni, hogy azok, akik esetleg úgy döntenek, hogy megtanulnának vitorlázni, megtehetik azt, Kipper Györgynél, akinél egy képzés keretén belül elsajátítható a vitorláshajók egyengetésének minden csínja-bínja.

A vitorlázást Szabó Dávid kollégánk örökítette meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb